На вечірньому пленарному засіданні ПА ОБСЄ 5 липня учасники сесії заслухали доповідь спеціальної представниці ОБСЄ з гендерних питань Тоне Тінгсгард (Швеція). За статистикою ОБСЄ, європейські жінки недостатньо представлені на високих управлінських посадах. Доповідачка сказала, що питання репрезентації жінок зникло, на жаль, з порядку денного сесії ОБСЄ, і висловилася за збільшення участі жінок у парламентській асамблеї.

Під час обговорення слово брали здебільшого представниці прекрасної статі. Зокрема, учасниця української парламентської делегації Катерина Левченко, характеризуючи ситуацію в нашій державі, зазначила, що головними причинами гендерної нерівності в країні є насильство в сім’ї, торгівля людьми та дискримінація на ринку праці. Депутатка запропонувала парламентській асамблеї підтримати ідею про створення інституту з гендерної рівності на національному рівні або національних доповідачів з цих питань.

Під час розгляду питання «Про роль Парламентської асамблеї» представник парламентської делегації Німеччини Ганс Райдель запропонував розширити повноваження ПА ОБСЄ у процесі ухвалення рішень і посилити співпрацю між виконавчими органами самої ОБСЄ та її Парламентської асамблеї.

Парламентська асамблея ухвалила резолюцію «Роль і статус Парламентської асамблеї у структурі ОБСЄ» з додатковими пунктами.

Опісля голова Парламентської асамблеї Чорноморської економічної співпраці, глава грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе розповіла про ситуацію з безпеки в Чорноморському регіоні, а представник делегації Афганістану Мухаммед Яхуба поінформував про розбудову демократії в своїй країні.