Учора в рамках роботи Парламентської асамблеї ОБСЄ відбулося засідання загального комітету з економічних питань, науки, техніки і навколишнього середовища. Головною темою стала доповідь заступника голови комітету Ролана Блюма (Франція) про міграційні проблеми. Саме вони, на думку доповідача, стали серйозним викликом для країн—учасниць ОБСЄ.

Під час обговорення виступу Ролана Блюма учасники засідання акцентували увагу на проблемах країн, які приймають переселенців. Адже масовий наплив людей різних культур та релігій загострює ксенофобні настрої. До того ж місцеві часто сприймають мігрантів як конкурентів на вільні робочі місця. Хоча представниця Сполучених Штатів наголосила, що самі американці не так охоче, як переселенці, йдуть на малооплачувані посади. Окрім того, за рахунок іноземних шукачів якісної освіти та робочих місць омолоджується місцеве населення.

Особливої уваги заслуговують так звані країни транзиту. Зазвичай це нові члени Європейського союзу, які, до речі, нині переповнені іноземцями. Схожа проблема і на сході України, де частенько затримують мігрантів з Азії та Близького Сходу, які направляються до країн ЄС. Цьогоріч, за даними прикордонників, кількість мігрантів зросла більш ніж удвічі.

Найголовнішим завданням учасники засідання визначили боротьбу з незаконною міграцією. Щороку до Євросоюзу незаконно прибуває 500 тисяч шукачів кращого життя, ще 300 тисяч — перетинає кордони Росії, а в Америку приїжджає 850 тисяч нелегалів. Щоб уникнути цього, треба посилити контроль за кордонами. Однак найефективнішим засобом у боротьбі з нелегальною міграцією представники ОБСЄ вважають співпрацю з країнами, які залишають громадяни.

До проекту резолюції учасники обговорення внесли 32 поправки.