Учасники засідання загального комітету ПА ОБСЄ з політичних питань і безпеки обговорили проблеми енергетичної безпеки в регіоні ОБСЄ, становище в Білорусі, роль жінок у врегулюванні конфліктів та виконання прийнятих в ОБСЄ зобов’язань.

Перед учасниками засідання виступив генеральний секретар ОБСЄ Марк Перрен де Бришамбо. Він заявив, що загальна ситуація в європейському регіоні ще нестабільна. Серед сучасних викликів залишається торгівля наркотиками і людьми, боротьба з тероризмом. За словами генерального секретаря ОБСЄ, основними завданнями для ОБСЄ на нинішньому етапі є врегулювання так званих заморожених конфліктів, зокрема, статусу Косово, нормального функціонування всіх інститутів та забезпечення демократії, прав людини і національних меншин у цьому краю. «Присутність представників ОБСЄ у цьому регіоні має тривати і надалі», — сказав очільник ОБСЄ. Особливої уваги ОБСЄ також потребує ситуація у Придністров’ї та Південній Осетії.

Доповідач від комітету Крістіан Піл Лорентцен (Данія) зазначив, що енергетична безпека викликає стурбованість усіх урядів у регіоні ОБСЄ. За період з 1970 року енергоспоживання у світі збільшилося майже удвічі. За даними Міжнародного енергетичного агентства, відтоді споживання енергії від первинних джерел у 25 країнах ЄС зросло на 41 відсоток. За прогнозами, потреба в енергії зростатиме практично майже у всіх регіонах світу, при цьому в більшості країн зросте залежність від імпорту енергоносіїв, а вартість нафти та газу зросте до безпрецедентного рівня. Тому, на переконання доповідача, необхідно невідкладно вирішувати на основі колективної відповідальності глобальні енергетичні проблеми, включаючи перебої у постачанні та транзиті шляхом тіснішої координації політики. Серед основних завдань на цьому шляху ОБСЄ, зокрема, вважає зростання прозорості, передбачуваності та стабільності глобальних енергетичних ринків, поліпшення інвестиційного клімату в енергетичному секторі, енергоефективності та енергозбереження, диверсифікації видів енергії, вирішення проблем зміни клімату тощо. Низку кроків також передбачає так званий план дій «великої вісімки».

Учасники асамблеї висловлювали стурбованість нинішньою політичною ситуацією в Білорусі. ОБСЄ звертає увагу на потребу виконання цією державою зобов’язань як держави—учасниці ОБСЄ, зокрема, проведення демократичних виборів, дотримання прав на вільне самовираження та на доступ до незалежної інформації у ЗМІ, на свободу зібрань, на справедливий підхід з боку судової системи.