Голова Верховної Ради Олександр Мороз має намір привернути увагу учасників сесії ПА ОБСЄ до прикладів правового нігілізму Президента України Віктора Ющенка. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі СПУ.

Підставою для цього став черговий, на переконання глави парламенту, «антиконституційний демарш Ющенка»: Президент звільнив члена Вищої ради юстиції (ВРЮ) Олександра Задорожного «за порушення присяги». Цей термін людина, котра неодноразово порушувала президентську присягу, застосовує до тих, хто відмовляється виконувати політичні замовлення, діє в рамках закону й повноважень, йдеться в повідомленні. «Це — перший крок до знищення Вищої ради юстиції, котра рішенням парламенту, до прийняття відповідного закону, уповноважена призначати суддів на адміністративні посади», — переконаний Голова Верховної Ради. Раніше КС визнав неконституційним присвоєння цього права Президентом.

«Спробу ліквідувати ВРЮ треба розглядати як останню ланку в ланцюзі знищення незалежної судової гілки влади — після того, як Президент «розправився» з Конституційним Судом», — переконані соціалісти. І тому дотепер не скасовані незаконні укази Ющенка про відставку суддів КС та суддів загальної юрисдикції. А також не розглядається в КС черговий указ про дострокове припинення повноважень парламенту.

«Особливий цинізм ситуації полягає в тому, що Президент руйнує судову систему на очах європейських політиків: указ Ющенка був підписаний у переддень початку роботи сесії ОБСЄ, де представлені делегації всіх демократичних держав Європи», — повідомляє прес-служба СПУ.

З огляду на це, переконаний Голова Верховної Ради, в умовах руйнування судової системи в Україні не може йтися про легітимність дострокових парламентських виборів, оскільки паралізована правова система дозволить президентській команді сфальсифікувати результати народного волевиявлення.