У резолюції Парламентської асамблеї ОБСЄ треба передбачити розв’язання політичної ситуації в Україні у конституційний спосіб. Таку пропозицію озвучив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на вчорашній зустрічі з президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Йораном Леннмаркером. На думку Голови Верховної Ради України, це підкреслило б підтримку з боку європейських парламентаріїв важливості дотримання законності.

Усі питання, які розглядає асамблея, переконаний глава українського парламенту, важливі і потребують уваги всього європейського співтовариства. «Переконаний, що за асамблеєю велика перспектива, оскільки її рішення певним чином знаходять своє відображення у законодавстві кожної країни — члена ОБСЄ», — сказав Олександр Мороз.

Він відзначив, що «в Україні складна політична ситуація, і тому проведення ПА ОБСЄ вітається не всіма». Водночас, за словами Голови Верховної Ради, 16-та сесія асамблеї — «це перспектива на шляху України до демократії». О. Мороз ще раз наголосив, що наша країна сама в змозі владнати свої внутрішні проблеми.

У свою чергу Й. Леннмаркер від свого імені і від імені усієї Парламентської асамблеї ОБСЄ висловив «велику подяку Верховній Раді України» і особисто О. Морозу «за чудову організацію заходу». «Верховна Рада — це також європейський парламент, і Україна — це така само європейська країна, як і Швеція, — зазначив Леннмаркер.

«Україна відіграє значну роль для всього європейського континенту». «Те, що відбувається в Україні, це внутрішній процес, і ми не хотіли б у нього втручатися. Це питання має бути вирішене українськими громадянами», — сказав Й. Леннмаркер. «Але дуже важливо, щоб у наших країнах були сильні парламенти, це підкреслює, що у них сильна демократія», — наголосив він. «Хоч би яку систему управління остаточно обрала держава, має бути сильний і дієздатний парламент», — наголосив президент ПА ОБСЄ.

У цьому контексті пан Леннмаркер високо оцінив роль ПА ОБСЄ на європейському континенті.

Голова Верховної Ради України зазначив, що український парламент є консолідованим і впливовим, що підтверджується результатами голосування за важливі законопроекти, а також злагодженою та взаємовідповідальною роботою парламенту і уряду.

У свою чергу пан Леннмаркер зазначив, що демократичні стандарти мають бути єдиними і Україна також має дотримуватися цих стандартів.

Олександр Мороз подякував п. Леннмаркеру за проведення сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Києві.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.