Делегація Конгресу США, яка бере участь у Парламентській асамблеї ОБСЄ, є найбільш представницькою і найчисленнішою з усіх делегацій американських законодавців, які коли-небудь відвідували Україну, зазначив, представляючи під час прес-конференції її учасників, конгресмен, голова Комісії з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) Елсі Гейстингс (на знімку в центрі). До складу делегації також увійшли співголова Гельсінкської комісії, сенатор Бенджамін Кардін (на знімку ліворуч) та лідер більшості в Палаті представників Конгресу Стені Гойєр (на знімку праворуч), котрий є найбільш високопоставленим представником американського Конгресу, який коли-небудь брав участь у засіданнях Парламентської асамблеї ОБСЄ. Окрім них, у прес-конференції взяли участь члени Палати представників Конгресу.

Е. Гейстингс сказав, що ця зустріч відбувається в дуже важливий і для України, і для США період, тож з українськими колегами буде обговорено широкий спектр питань, зокрема ті, що стосуються глобальної енергобезбеки. За його словами, це питання також обговорюватимуть під час зустрічей із делегаціями Росії, Казахстану, країн Середземномор’я. Лідер більшості в Палаті представників Конгресу С. Гойєр повідомив, що, окрім питань енергобезпеки та глобального потепління, планується звернути увагу на проблеми з прав людини в Білорусі та на базі Гуантанамо. «Ми вважаємо за необхідне звертати увагу на невиконання тією чи іншою країною положень Гельсінкської декларації про права людини, але водночас вважаємо, що кожна країна так само критично повинна оцінювати власні дії», — заявив він. У зв’язку з цим С. Гойєр повідомив, що закликатиме учасників ПА ОБСЄ допомогти закрити базу в Гуантанамо та перевести в’язнів до країн їх походження, що на сьогодні є проблемою. Співголова Гельсінкської комісії США Б. Кардин поділився враженнями про зустріч делегації з Президентом В. Ющенком. «Президент Віктор Ющенко дав чітко зрозуміти, що він не може передбачити результати виборів, але водночас наголосив, що Верховна Рада, навіть складаючись із представників політичних сил з протилежними точками зору, зможе вести діалог», — сказав він. А конгресмен Е. Гейстингс від імені делегації побажав Україні успіху у виконанні політичної угоди, якої було досягнуто 27 травня, і успішного проведення парламентських виборів 30 вересня. США, зі свого боку, докладатимуть усіх зусиль, щоб парламентські вибори в Україні були вільними та чесними.

Делегація Конгресу США планує відвідати Чорнобильську АЕС, а також меморіал у Бабиному Яру і пам’ятник жертвам Голодомору.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.