Кореспондент «Голосу України» попросив народних депутатів поділитися, яких кроків вони найперше очікують від Петра Порошенка на посаді Президента України

Ігор МІРОШНИЧЕНКО (ВО «Свобода»):

— Від Петра Порошенка ми очікуємо термінового успішного закінчення антитерористичної операції, зачищення східних регіонів від диверсантів і забезпечення спокою і порядку на всій території України. Це те, що насамперед треба зробити. Наступним кроком має бути подолання корупції, яке неможливо без закону про люстрацію. Необхідно перезавантажувати законодавчу гілку влади, і саме тому зареєстрована низка відповідних законопроектів.

Юрій ДЕРЕВ’ЯНКО (позафракційний):

— Усі очікують передусім швидкого врегулювання ситуації на Донбасі. Наступним його кроком має бути підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС, а також боротьба з корупцією. Крім того, він має вести активну роботу в зовнішньополітичному напрямі, зокрема щодо створення ще більшого тиску з боку міжнародного співтовариства на Росію. Що стосується внутрішньої роботи, то мають бути проведені військова та правоохоронна реформи, зміна системи влади в країні, забезпечення незалежності судової гілки тощо. Якщо це буде зроблено не на словах, а на ділі, то він отримає ще більшу підтримку і в суспільстві, і в парламенті. Йому треба спиратися на народних депутатів, котрі поділяють його позицію. Якщо не буде підтримки в парламенті, треба спиратися на людей, які підтримали його на виборах, і це його найголовніша опора.

Павло РОЗЕНКО («УДАР»):

— Першим кроком нового Президента має бути нормалізація ситуації на Сході країни. Бо це тягне за собою економічні і соціальні наслідки. Також очікуємо проведення адміністративної реформи, скорочення бюрократичного апарату міністерств і тиску на бізнес та ефективної боротьби з корупцією. Президент має це робити, бо в нього немає іншого виходу. Рівень його підтримки свідчить не лише про те, що люди прекрасно ставляться до нього, а й те, що громадяни очікують від нього реальних результатів. Тобто відповідальність на новому Президенті величезна. Я думаю, що він, як досвідчений політик, це розуміє. Тому подобається це комусь чи ні, але він вимушений це робити і ми йому допомагатимемо.

Олесь ДОНІЙ (група «Суверенна європейська Україна»):

— Головний виклик перед новим Президентом — це встановлення миру і забезпечення територіальної цілісності держави. У нього не так багато можливостей для кадрових змін, але ті кадрові рішення, на які він впливає, стосуються саме цієї сфери. Зокрема, він вносить кандидатури на посаду міністра закордонних справ, міністра оборони, Генерального прокурора, голови Служби безпеки, секретаря Ради національної безпеки і оборони, голів обласних і районних держадміністрацій. Тому повинен провести швидкий аналіз ситуації та якості кадрів, після чого зробити точкові ротації. А потім має відбутися координація дій між силовими структурами. Наскільки він зможе з цим упоратися, так і оцінюватимуть успішність його дій. Це перед ним найважливіше питання. Вважаю, що для Петра Порошенка це реально зробити. Він сильний, системний політик.

Ганна ГЕРМАН (Партія регіонів):

— Коли була у Вашингтоні кілька місяців тому, коли тільки почалася страшна історія з кровопролиттям в Україні, там прозвучала думка від американських політиків: треба, щоб Україна знайшла свого Лінкольна. Від Петра Порошенка я насамперед очікую умиротворення. Це буде його перша і головна місія.

Записав Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.