Начальник Головного управління УМВСУ у Львівській області генерал-майор Михайло Цимбалюк висунув перед колективом завдання до неухильного виконання: замінити першість регіону із знаком «мінус» на позиції із знаком «плюс».

Пане генерале, які «больові точки» ви побачили у Львівській області як новопризначений керівник, у послужному списку котрого — така різнопланова професійна діяльність?

— На жаль, у останні десять років Львівщина посідає перші місця з викрадення автомобілів. Область — прикордонна, сюди приїжджає багато іноземців, легко відслідкувати перетин кордону. Це вже стало бізнесом — викрадення автомобілів та повернення їх за винагороду, а також викрадення для розукомплектування на автозломах та продажу дешевих автозапчастин. Ми відслідковуємо такі процеси і вже затримали злочинне угруповання, яке не один рік діяло безкарно. Але багато осіб, яких притягають до кримінальної відповідальності за цей вид злочину, «обходяться» умовними термінами покарання, не арештовуються судами. Тут є кілька причин: лояльність суддівського корпусу і певною мірою недопрацювання правоохоронних органів, низький рівень професіоналізму, складність доказової бази щодо такого виду злочинної діяльності. Плюс потужні адвокатські контори, які захищають злочинців. Усі ці чинники впливають на загальну картину: автокрадії відчувають безкарність.

Ми не виключаємо «лояльність» і самих працівників міліції. Вже задокументовано кілька таких фактів «співпраці», ці люди звільнені з органів внутрішніх справ. Організовані злочинні групи автокрадіїв володіють сучасними технічними засобами, комп’ютерною технікою, яка може зняти будь-який автомобіль із сигналізації. Одні викрадають, другі готують відстійники, винаймають гаражі у власників, треті працюють із самим потерпілим, пропонують повернути автомобіль за винагороду.

— До слова, багато хто погоджується, бо люди бояться помсти...

— Погоджуються, бо, як правило, злочинці просять відносно невеликі (порівняно з вартістю автомобіля) суми. Погоджуються, бо пошуки викраденого автомобіля потребують тривалого часу, і правоохоронці не надають потерпілим гарантії, що автомобіль буде повернуто. Хоча є вже випадки, коли потерпілі йдуть на співпрацю із нами, і це дає бажаний результат: автомобілі повертаються, а злочинці сідають на лаву підсудних. Сьогодні вдалося стабілізувати ситуацію, вона — контрольована.

— Прикордонна область неминуче пов’язана із контрабандою, її ввезення турбує громадськість роками.

— Контрабанда — це важливий блок питань, над яким ми працюємо. Як відомо, місцевий товаровиробник потерпає від заниження закупівельної ціни на м’ясо, бо велика частина дешевої сировини ввозиться з-за кордону. Недавно ми знищили понад 15 тонн недоброякісної м’ясної продукції. Це та кількість, яку ми вилучаємо приблизно за тиждень-півтора. Маємо проблеми з утилізацією, хоча це — вже наступний етап. А перший етап — зберігання, поки не буде проведено всі аналізи, винесено рішення суду. На жаль, недоброякісна продукція, часто зіпсована, використовується нашими горе-підприємцями як добавка під час виробництва м’ясопродуктів. Встановлено кілька таких цехів. Деякі вже ліквідовано, позбавлено ліцензії на такий вид діяльності. Важливо не допустити таку продукцію на ринок.

— Прикро, що на чужому здоров’ї заробляють наші краяни...

— Є проблеми із покаранням таких перевізників. Кодекс не дозволяє притягати їх до кримінальної відповідальності. Рішенням суду недоброякісна продукція конфісковується і ліквідовуються. А винуватці обходяться мізерними штрафами або попередженнями. Вважаю, що треба вносити зміни до Кримінального кодексу і посилювати жорсткість правил перевезення цієї продукції через кордон. Ми найближчим часом подамо свої пропозиції через Міністерство внутрішніх справ, яке має право законодавчої ініціативи.

— Які ще пропозиції ви хотіли донести до законодавця?

— Повернуся до автомобільного бізнесу. Є іноземці, які застрахували автомобіль на території своєї держави, приїхали до нас і тут його продали. Потім заявляють, що було скоєно викрадення і в себе отримують ще й страхову компенсацію. Тому готуємо пропозиції про порядок перетину кордону на автомобілях. Приділяємо велику увагу захисту майнових прав громадян. Поширеними, як усім відомо, є викрадення мобільних телефонів. Ми щодня реєструємо близько десяти таких викрадень. На жаль, тільки у двох-трьох випадках вдається затримати злочинця. Є технічні засоби, які дають змогу встановити місцезнаходження мобільного телефона, але це — дорогий метод, і не завжди є можливість ним скористатися. Стосовно продажу телефонів, які вже були в користуванні, теж треба вносити зміни до законодавства. Поки що на чорному ринку безкарно реалізовуються цілі партії вживаних мобільних телефонів, походження котрих невідоме. Ще одна пропозиція для законодавця: треба зменшити межу кримінальної відповідальності. Ми зіткнулися із жахливим, як на мою думку, явищем: потрібно зазнати збитків на суму понад 550 гривень, щоб було порушено кримінальну справу. А якщо сума менша, громадянин отримує відписку. Але ж підготовка відмовних матеріалів — це теж робота. Вона виконана, а результат — нульовий. Люди обурюються, і небезпідставно. Якщо в селі, до прикладу, викрали корову, яку оцінили в 400 гривень, ми не маємо права порушити кримінальну справу. А ця корова часто є головним джерелом існування родини. Вважаю, що треба повернутися до межі хоча б у 300 гривень.

— Останніми місяцями у міліції з’явилося багато добровільних помічників у боротьбі з наркоманією. Громадські організації раз у раз проводять акції, зокрема, протестують проти безконтрольного продажу трамадолу в аптеках Львова.

— Ми вдячні громадськості й місцевим органам влади за сприяння. За нашими матеріалами понад 10 аптек, які розповсюджували трамадол без рецептів, позбавлено ліцензії. У нашій області є ще одна біда: тут активно вирощують мак. Ми профілактично працюємо з населенням, щоб люди його не сіяли...

— І тоді залишимося без традиційних галицьких маківників, без різдвяної куті?

— Громадяни, які сіють мак, повинні думати, як охороняти, щоб його не зрізали, коли він щойно зазеленіє. Виявляємо спеціальні посіви маку і конопель у гірських місцевостях — для реалізації наркоманам. Наша область входить до переліку тих, які є сировинними базами для східного регіону. Але «ширка» відходить на другий план, бо є в обігу тяжкі синтетичні наркотики. Тепер професіонали займаються проблемами наркосиндикатів.

— Михайле Михайловичу, з вашої ініціативи нещодавно відбувся телемарафон для збору коштів для дитячого приймальника-розподільника. Як відгукнулася на цю акцію громадськість?

— Я себе тішив думкою, що Західна Україна порівняно із Східною і Південною є більш благополучна в питаннях захисту прав дитини. Але дійсність вносить свої корективи. Саме на Заході велика кількість громадян виїхала за кордон, й діти залишилися без належної опіки. Ця категорія нас дуже турбує. Батьки тішаться, що можуть надіслати додому 50 євро й вважають, що виконують свій обов’язок. Але це згубно впливає на психологію дитини, відучує працювати і заробляти. Діти не отримують материнської чи батьківської ласки, й це теж впливає на їхнє формування. І найнебезпечніше — вони безконтрольні. Проводять час у залах гральних автоматів, на дискотеках, пробують вживати наркотики, мають для цього гроші. На сьогодні діти із таких цілком благополучних на перший погляд родин це — майже третина із тих, хто потрапляє в поле зору міліції, зокрема — в приймальник-розподільник, який обслуговує усю Західну Україну. Цей дитячий притулок для неповнолітніх збудовано 1930-го, там вже неможливо робити реконструкцію. Ми хочемо по-новому підійти до організації якісно нового притулку, де не буде решіток. Після телемарафону на рахунок продовжують надходити кошти від небайдужих людей. Ми знайшли інвестора, який готовий збудувати нове приміщення. А зібрані спонсорські кошти використаємо на обладнання.

— Насамкінець — про розкриття резонансних замовних злочинів, які дісталися вам «у спадок»...

Розкриття двох із них — у стадії завершення найближчим часом. Я не можу сказати, яких саме. От мій попередник колись назвав, і тепер маємо проблеми: злочинці почули, що ми вийшли на їх слід, і почали вираховувати свідків. Досі охороняємо їх. А на загал — ми відкриті для всіх. Щотижня я особисто проводжу прийом громадян у одному із райвідділів міліції. Люди знають про це заздалегідь. Втручаємося у розв’язання їхніх проблем одразу ж, на місці.

Із досьє «Голосу України»

Михайло Цимбалюк народився 21 листопада 1964 року на Івано-Франківщині. Здобув освіту у Тернопільському державному педінституті, Міжрегіональній академії управління персоналом, Національній академії внутрішніх справ. У 1998—2000 рр. — начальник Державтоінспекції Управління внутрішніх справ у Тернопільській області. У 2000—2004 рр. — заступник начальника УМВСУ у Тернопільській області, начальник УМВСУ в Рівненській області. 2004 року призначений головою Тернопільської облдержадміністрації. До призначення у Львів працював начальником департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх МВС України.