Я інвалід Великої Вітчизняної війни, дружина після інсульту лежача, єдиний син раптово помер. Свого часу квартиру було приватизовано на п’ятьох (крім нас ще на невістку і внучку, котрі тоді проживали з нами). Через те, що син самовільно оформив приватизацію на п’ять чоловік замість трьох, я не можу взяти людину, яка допомагала б доглядати за лежачою дружиною. Як бути?

Василь КУЛАКОВСЬКИЙ.

Черкаси.

Згідно з ст. 5 і ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» право на приватизацію квартир (будинків) державного фонду одержують громадяни України, які проживають у цих квартирах. До членів родини наймача належать тільки громадяни, що постійно проживають у квартирі разом з наймачем або за якими зберігається право на житло. Передача займаних квартир здійснюється в загальну спільну чи часткову власність за письмовою згодою усіх повнолітніх членів родини, що постійно проживають у цій квартирі, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов’язковим зазначенням уповноваженого власника квартири. Відповідно до ст.29 Цивільного кодексу України, фізична особа може мати кілька місць проживання. За місцем проживання провадиться реєстрація громадян, що є підставою для проживання особи в зазначеній квартирі, будинку. Отже, ваші невістка і внучка цілком законно брали участь у приватизації.

Крім того, в будь-якому разі невістка і внучка успадкували б за вашим сином (адже заповіту, як зрозуміло з вашого листа, не складали) частину його частки у вашій квартирі. Тож великої різниці в частинах квартири не було б.

Як видно з останнього речення, суть вашої проблеми полягає в тому, що в результаті приватизації на п’ять чоловік трикімнатної квартири ви не можете взяти людину, яка могла б допомагати доглядати за лежачою дружиною.

Але, оскільки ваш син був у законному шлюбі, ви можете вимагати аліменти з вашої внучки, а також зобов’язати в судовому порядку їх доглядати за вами на підставі норм Сімейного кодексу України (статті 264, 266, 272).

Крім того, ви як учасник Великої Вітчизняної війни можете оформити соціального працівника, котрий допомагатиме вам з лежачою дружиною. Поцікавтеся про подробиці оформлення такого соціального працівника чи патронажної медсестри в районному управлінні праці і соціальної допомоги за місцем проживання. Там довідайтеся також про можливі види соціальної допомоги, на яку ви і ваша дружина можете претендувати. Наприклад, одноразова матеріальна допомога інвалідам, допомога малозабезпеченим родинам, одноразова матеріальна допомога від депутатів районної ради за вашим місцем проживання.

Також ви можете укласти договір довічного утримання на 2/5 частини вашої квартири.