Бравурні марші чути за кілька кварталів. Йду на музику оркестру і потрапляю на територію Академії прокуратури України.

Цей спекотний ранок став для молодого вузу найзнаменнішим. З його стін вперше в історії відомства випускалися магістри права. Вони отримали не лише дипломи, напутні слова старших колег. В їхніх руках тепер долі тих, кого вони покликані захищати — співгромадян і держави. З коротких, але змістовних виступів дізнаюся, що із 74 студентів дипломи з відзнакою одержали 42 випускники. Усім магістрам присвоєно звання юристів 3-го класу, їх призначено на посади. П’ятеро з них після прибуття на місце служби отримають ключі від квартир.

— У цей знаменний для академії день можна з певністю стверджувати — нам є чим пишатися. Саме завдяки створенню нової сучасної моделі підготовки прокурорів та слідчих, спеціалізованим навчальним програмам, досвідченому професорсько-викладацькому складу, прокурорські лави поповняться висококваліфікованими кадрами, — зазначив ректор академії Григорій Середа (на знімку внизу під час спілкування з пресою). — Сподіваюся, що наші випускники з честю та гідністю служитимуть українському народові.

Зазвичай формальну церемонію вручення дипломів господарі зуміли перетворити на щиру зустріч професіоналів. Без патетики і менторства.

Бурхливі оплески, сміх у залі викликав Олександр Михайленко, завідувач кафедри (на знімку з випускниками Тетяною Волкогон (ліворуч) і Оленою Білан). Його доброзичливість, ненав’язливі поради, мудрість, упевнений, запам’ятаються учасникам урочистостей, як і неординарні лекції. Втім, нинішніх магістрів важко чим-небудь здивувати: кожен з них вступав два роки тому, будучи бакалавром, пройшовши жорсткий добір.

— Але якщо ви вважаєте, що схопили Бога за бороду, то ніколи не станете генпрокурором, — чи то жартома, чи то всерйоз сказав Олександр Михайленко.

Уже після офіційної частини про перспективи академії «Голосу України» розповів перший заступник Генерального прокурора Сергій Винокуров:

— Наш елітний вуз починався майже п’ять років тому з курсантських непривабливих казарм, які реконструювали в комфортні приміщення й обладнали сучасною технікою. У планах академії, в якій працює 67 співробітників (серед них 9 докторів і 37 кандидатів наук) — відкриття докторантури, будівництво гуртожитку, спортмістечка. Як куратор із задоволенням констатую: колектив вузу гідно виконує свої завдання з підготовки кадрів, підвищення їхньої кваліфікації і наукових досліджень.

У кулуарах почув: «Уявляєте, у характеристиці одного із сьогоднішніх випускників відзначили, що «області пощастило на фахівця». Як кажуть, нестатутна оцінка прокурорського працівника, але як багато в цій нестандартній інформації на користь професіоналів Академії прокуратури...

Фото автора.