Учора по обіді в районі Слов’янська терористи відкрили мінометний вогонь по блокпостах підрозділів МВС. Стріляли з території однієї із... церков. Два правоохоронці тяжко поранені, ще один загинув, повідомила прес-служба міністерства.

На війні всі методи виправдані. Вочевидь, ця «крилата фраза» є девізом сепаратистів, що тероризують Схід України. Але усьому все ж має бути межа. «Встановлено, що штаб бойовиків у місті Краматорськ (Донецька обл.) нині розташований на першому поверсі будинку малятка. При цьому на другому — перебувають немовлята», — повідомив речник антитерористичної операції Владислав Селезньов. Бойовики, усвідомлюючи, що навряд чи по цьому об’єкту сили АТО відкриють вогонь, прикриваються дітьми.

Учора ж у другій половині дня представники так званої Донецької народної республіки захопили відділення тамтешнього обласного клінічного територіального медичного об’єднання — більш відомого серед місцевих мешканців як лікарня Калініна. Взявши його під контроль, бойовики вирішили перетворити медичний заклад на «госпітальну базу» для своїх поранених активістів.

Не може заспокоїтись ДНР і на інформаційному фронті. Вчора рада міністрів самопроголошеної республіки поширила вимогу до операторів тамтешніх кабельних мереж припинити трансляцію українських телеканалів «за розповсюдження інформації, спрямованої на розпалювання ворожнечі між російським та українським народами, і за... героїзацію пособників німецького(!) нацизму». Відновити трансляцію пообіцяли лише після приведення програм телеканалів до «норм ДНР». При цьому як мінімум одна кабельна мережа, пославшись на бажання убезпечити життя та здоров’я власних співробітників, трансляцію національних каналів таки припинила. З усіма ж претензіями та запитаннями попросила звертатися на так звані телефони «гарячих ліній» ДНР.

У столиці також не припиняють обговорювати події на Сході. Закінчити антитерористичну й розпочати повномасштабну військову операцію Президенту України радить голова Громадського штабу Національної гвардії України Володимир Волков. Свої «пропозиції», як урегулювати збройний конфлікт, він озвучив учора під час прес-конференції: «Ми звертаємось до Президента з пропозицією не гаяти часу і не займатися антитерористичною операцією. Дійсність показує, що це неефективно. Тому ми виходимо із пропозицією провести широкомасштабну військову операцію. Крім того, негайно закрити кордони з РФ, запровадити надзвичайний стан на території східних областей України та посилити прикордонників військовими силами ЗСУ. Також — віддати наказ Національній гвардії про взяття під оборону кордону країни та провести в місцях скупчення терористів повноцінну та ефективну військову операцію. І не забути притягнути до відповідальності за законами військового часу посадових осіб, винних у злочинній бездіяльності, саботажі і прямій зраді України».

Тим часом, на сайті Міністерства внутрішніх справ з’явилась інформація про розшук самопроголошеного губернатора Донбасу Павла Губарєва та так званого прем’єр-міністра самопроголошеної Луганської народної республіки. З поля зору правоохоронців вони зникли ще 26 та 28 травня відповідно. Першому офіційно інкримінують спроби насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади. Другому — дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України. В обох випадках міра покарання становить від п’яти до десяти років.