Верховна Рада майже на тиждень стала центром європейського парламентаризму — тут триває 16-та щорічна сесія Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва (ОБСЄ). На ній виступив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

У відкритті сесії взяв участь Президент України Віктор Ющенко. Звертаючись до високих гостей, глава української держави наголосив, що сприймає проведення сесії ПА ОБСЄ в Києві як недвозначний вияв підтримки процесів демократичного оновлення в нашій державі. За словами В. Ющенка, українська демократія немислима без ідей європейського парламентаризму, а український народ цікавить не ритуальний, а реальний факт додержання прав і свобод.

Віктор Ющенко закликав усі країни—члени ОБСЄ виявити солідарність з українським народом і визнати голодомор 1932—33 років, який забрав мільйони невинних життів, актом геноциду. На переконання Президента, такий крок засвідчить цивілізовану єдність та істинну демократичну суть простору, де панують ідеї ОБСЄ — ідеї поваги до життя людини та свободи народів.

У відкритті сесії ПА ОБСЄ також взяли участь члени українського уряду, секретар РНБО та інші високопосадовці.

У свою чергу, президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Йоран Леннмаркер (Швеція) (на знімку) у своїй промові під час відкриття сесії наголосив, що події в Україні, Білорусі, а також на Кавказі і в Центральній Азії мають життєво важливе значення для Європи. Саме в цьому полягає одна з причин, що 16-та щорічна сесія ПА ОБСЄ відбувається нині у столиці України Києві. Президент ПА ОБСЄ підкреслив, що права людини і демократія становлять основу діяльності ОБСЄ. А нині їй належить зосередити свої зусилля на розв’язанні конфліктів і побудові демократії в країнах на Сході, у яких відбуваються демократичні перетворення. «Сьогодні в Європі благополучно, вона в мирі з собою, — зазначив Й. Леннмаркер. — Однак, як показали недавні події у Сполученому Королівстві, зберігається загроза тероризму, а корупція та відсутність верховенства закону все ще гальмують економічний прогрес». Президент ПА ОБСЄ також звернув увагу на потребу підтримки «духу співпраці», зберегти Договір про звичайні озброєння в Європі, прагнути до забезпечення відкритого неба і відкритості військових бюджетів, громадського і парламентського контролю над збройними силами та службами безпеки, чимало зробити щодо неврегульованих «заморожених конфліктів» у районі ОБСЄ — Нагірний Карабах, Абхазія, Південна Осетія і Придністров’я.

Ще однією темою промови Й. Леннмаркера було спостереження за виборами. Він наголосив, що це є дуже важливим напрямом діяльності ПА ОБСЄ, бо сприяє розвиткові демократії. «Дуже важливо дотримуватися високих стандартів. Причому однакових для всіх країн, і ніколи не допускати подвійних стандартів», — наголосив президент ПА ОБСЄ. Він також відзначив провідну роль парламентських спостерігачів на виборах, які відбуваються в перехідні періоди, що свідчить про значущість законодавчих органів як інституцій, котрі покликані врівноважувати виконавчу гілку влади. Президент ПА ОБСЄ подякував парламенту й урядові України за підготовку та організацію сесії ПА ОБСЄ, яка відбувається на високому рівні.

Під час 16-ї щорічної сесії Парламентська асамблея ОБСЄ розгляне низку питань. Зокрема, енергетичної безпеки, ситуації в Білорусі, прав людини та «заморожених конфліктів». Для участі в сесії до Києва прибули більш як 300 представників парламентів 55 країн (разом зі спостерігачами). Вперше в роботі асамблеї бере участь делегація Афганістану, як новий партнер ОБСЄ, а делегація Туркменистану після тривалої відсутності знову долучилася до роботи асамблеї. Через фінансові проблеми не прибули до Києва представники лише чотирьох держав — Молдови, Албанії, Чорногорії, Киргизстану. Результатами сесії має стати прийняття заключних декларацій, резолюцій та рекомендацій.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.