Сьогодні у Верховній Раді України відбудеться урочисте відкриття пленарного засідання шістнадцятої щорічної сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Із промовою на відкритті форуму виступлять Президент України Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Олександр Мороз та Президент ПА ОБСЄ Йоран Леннмаркер.

У роботі ПА ОБСЄ в Києві візьмуть участь парламентські делегації з 52 країн—учасниць цієї організації. Киргизстан, Албанія, Чорногорія та Молдова не відправили своїх представників на сесію через проблеми з фінансуванням поїздки. Про це повідомив заступник глави МЗС України Андрій Веселовський.

До останнього вирішувалося питання про прибуття до столиці України російської парламентської делегації. Раніше керівник російської делегації в ПА ОБСЄ, перший віце-спікер Держдуми Любов Сліска заявила, що російські парламентарії вирішили відмовитися від участі в літній сесії ПА ОБСЄ, оскільки парламент в Україні нині нелегітимний. Проте, за інформацією МЗС України, делегація Російської Федерації підтвердила свою участь в роботі 16-ї щорічної сесії і зареєструвалася. Але Л. Сліска до Києва не приїде.

Запитань про участь української парламентської делегації в роботі сесії ПА ОБСЄ не виникає. Нашу делегацію очолює народний депутат від БЮТ Олег Білорус. За його словами, всі депутати продовжують залишатися чинними членами делегації, оскільки повноваження членів постійних делегацій у міжнародних організаціях діють упродовж шести місяців після припинення повноважень Верховної Ради.

У рамках роботи Асамблеї також відбудуться засідання Постійного комітету, Загального комітету з економічних питань, науки, технології та навколишнього середовища, Загального комітету з політичних питань та безпеки, Загального комітету з демократії, прав людини та гуманітарних питань, неофіційне засідання з питань Середземномор’я, прес-конференції.