Річницю незалежності відзначатимуть і за кордоном

З нагоди 16-ї річниці проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України Президент Віктор Ющенко підписав відповідний указ. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі глави держави. Мета — гідно відзначити історичну подію, зміцнити громадянську злагоду, утвердити демократичні, соціальні та правові засади держави.

Комітет, співголовами якого призначено першого заступника глави секретаріату Президента Івана Васюника та віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника, організовуватиме не лише урочистості з нагоди Дня незалежності, а й заходи 23 серпня — у День Державного прапора України.

24 серпня, крім молитви за Україну за участю керівництва держави, покладення квітів, параду військових оркестрів, на мешканців великих та малих міст і їхніх гостей очікують концерти, феєрверки, спортивні змагання. Телеглядачі цього дня побачать кращі фільми українського кінематографа. А Міністерство закордонних справ має залучити до відзначення історичної події іноземних дипломатів та українську діаспору.

Прозорість у владних структурах подолає корупцію

Основна проблема, що заважає розвиткові підприємництва в нашій країні, — корупція. В цьому переконані 75 відсотків представників бізнесових структур. Такі результати дослідження, проведеного Інститутом конкурентного суспільства. Їх презентували вчора під час прес-конференції на тему «Регуляторна політика як інструмент громадськості для боротьби з корупцією».

За твердженням віце-президента Інституту конкурентного суспільства Дмитра Ляпіна, нині в Україні лише два міністерства дотримуються закону про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, та й то тільки на 80 відсотків (міністерства транспорту та промислової політики). Решта — не дотягують і до 20-відсоткової позначки. Хоча положення зазначеного закону прості: він вимагає оприлюднення проектів нормативних актів, що впливають на стан громадян та суб’єктів бізнесу, а також економічного обгрунтування їх доцільності. Це унеможливлює приховання за так званими державними інтересами вузьких інтересів окремих осіб.

Регуляторна політика — найкращий спосіб для боротьби з корупцією, вважає народний депутат п’ятого скликання Ксенія Ляпіна. Дотримання букви закону забезпечить прозорість діяльності владних органів, а відтак довіру до них з боку суспільства. Найбільшим порушником у сфері регуляторної політики Ксенія Ляпіна назвала Верховну Раду через регламентні бар’єри. Саме вони не дають можливості проводити всі необхідні документи через Комітет з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва. На думку народного обранця, депутати нового скликання мають прийняти відповідні регламентні зміни.

А поки що боротися з корупцією закликають громадськість. Так, Інститут конкурентного суспільства має намір провести майстер-клас з ефективної реалізації регуляторної політики. Подати заявку на цей навчальний курс може вже сьогодні будь-який представник громадської організації. Загалом наберуть 25 учасників тренінгу, який розпочнеться вже у вересні цього року. Потім вони зможуть проводити аналогічні навчання на місцях. У такий спосіб, гадає Ксенія Ляпіна, вдастся ефективно боротися з корупцією.