Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський зустрівся з грузинською делегацію на чолі з Державним міністром Грузії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Алексі Петріашвілі (на знімку).

Р. Кошулинський зауважив, що партнерський діалог між Україною та Грузією набув сталих і послідовних рис. За його словами, «з перших хвилин Майдану Україна відчувала підтримку з боку Грузії». «Під час подій, які повернули Україну в інше життя, ми відчували підтримку Грузії, яка допомогла нам вистояти і перемогти в Революції Гідності. Історичні долі наших народів дуже подібні. Ми спільно проходимо постколоніальний шлях і спільно вчимося робити кроки у розбудові наших держав», — сказав український політик. За його словами, «сьогодні Україна переймає досвід Грузії на шляху європейської інтеграції та розбудови нової держави, і, на превеликий жаль, вивчає досвід боротьби з агресором».

Сторони обговорили питання міждержавних українсько-грузинських відносин, підтвердили актуальність подальшого їх поглиблення на основі прихильності до загальноєвропейських цінностей, наголосили на обопільній зацікавленості активізації парламентської складової міждержавної співпраці.

Обговорюючи питання взаємодії у форматі роботи міжнародних організацій, заступник Голови Верховної Ради наголосив, що Україна на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції розраховує на відповідну підтримку з боку Грузії. Водночас він висловив подяку грузинській Стороні за своєчасну активізацію дієвих кроків у цьому напрямку з початком озброєного протистояння у деяких областях України. Р. Кошулинський, коментуючи реалії українського сьогодення, поінформував членів грузинської делегації про те, що пріоритетним для України на сьогодні є здійснення масштабних реформ задля модернізації країни. Результати президентських виборів, що відбулися в один тур, беззаперечно підтвердили єдність України у виборі європейського майбутнього, сказав він. Ці вибори, вважає він, продемонстрували той факт, що Україна обрала демократичний шлях розвитку, соборність та суверенітет.

Також у рамках зустрічі співрозмовники порушили питання щодо співробітництва в інвестиційній галузі. За словами Р. Кошулинського, «сьогодні Україна створила комфортний клімат для інвесторів і запрошує партнерів до співпраці». Сторони погодилися, що для обох країн це може бути ефективною і перспективною формою співробітництва з огляду на те, що для цього є певний потенціал.

У ході розмови Державний міністр Грузії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Алексі Петріашвілі наголосив, що Грузія, як і всі демократичні країни, ніколи не визнає анексії Криму і підтримує цілісність території Української держави в межах кордонів, визначених і встановлених в рамках міжнародного правового поля. Він позитивно оцінив політичні процеси, що відбуваються в Україні, і висловив сподівання, що демократичні перетворення в нашій державі продовжаться і надалі. При цьому грузинський урядовець підтвердив прагнення його країни всебічно сприяти здійсненню в Україні реформ і зміцненню демократії. А. Петріашвілі зауважив, що він уповноважений оголосити основне бачення офіційного Тбілісі щодо українського сьогодення. «По-перше, успішні президентські вибори — це дуже важливий крок на шляху стабілізації в Україні. По-друге, Грузія ніколи не визнає анексії Криму Російською Федерацією. По-третє, Грузія завжди підтримуватиме Україну у питанні територіальної цілісності держави і буде святкувати разом з українським народом підписання Угоди про асоціацію з ЄС. По-четверте, в Грузії сподіваються, що ситуація на Сході України нормалізується, і АТО завершиться успішно», — констатував грузинський урядовець і додав: «Україну Росії не здолати. Україна буде незалежною, сильною державою, яка займатиме гідне місце на світовій мапі і яка стане впливовим гравцем системи міжнародної безпеки». У ході перемовин Р. Кошулинський та А. Петріашвілі наголосили на необхідності продовження діалогу на найвищому рівні між двома країнами.

У зустрічі взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.