Секретаріат Президента України є неефективним інститутом та перетворюється на дестабілізуючий чинник у державі. Такого висновку дійшли експерти, які взяли участь у «круглому столі» «Український клуб», організованому низкою громадських інституцій: Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна, Центром політичної реклами, Всеукраїнською творчою спілкою «Літературний форум», ГО Центр «Свобода слова» та іншими.

Політичні експерти констатували відсутність на сучасному етапі діалогу Президент — суспільство недоступність глави держави та його чиновників для простих громадян, недоліки в роботі президентської прес-служби. Зокрема, директор Центру політичної реклами Олексій Усачов вважає, що складається враження, начебто Президента зумисне дезінформують, що він не володіє інформацією про настрої в політичному просторі та населення. «Секретаріат Президента є дестабілізатором політичної ситуації в державі, бо він намагається бути публічною структурою, активно втручається у політичну боротьбу, а не забезпечує виконання функцій Президента», — зазначив експерт.

А на особисту зустріч із Віктором Ющенком, зауважували учасники «Українського клубу», неможливо потрапити не лише рядовим «маленьким українцям», а навіть і відомим шанованим людям, котрі мають заслуги перед державою. Приміром, український письменник Вадим Бойко, колишній бранець концтабору «Освенцім» (де в роки другої світової війни перебував також і батько Президента), автор кількох романів про війну, які перекладено на іноземні мови, марно добивається зустрічі з Віктором Андрійовичем уже тривалий час. Він надіслав Президентові свої книги з автографом та лист із проханням про зустріч, проте книги загубилися десь у коридорах управлінь секретаріату, а на аудієнцію з главою держави митець чекає й досі.

Про це розповів голова правління Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум» Роман Кухарук. Він також звернув увагу на складний порядок акредитації журналістів на заходи з участю Президента, неналежне інформування мас-медіа та суспільство про події, які плануються та відбулися в робочому графіку глави держави. «Секретаріат Президента має забезпечувати роботу глави держави, а не втручатися в політику. До того ж інститут секретаріату Президента відсутній у Конституції і нині діє за положеннями, затвердженими самим же секретаріатом», — сказав Р. Кухарук.

До того ж, на думку експертів, не повинні так часто змінюватися керівники секретаріату та його працівники. Крім того, ця інституція не може ставати «притулком невдах»: адже, скажімо, багато колишніх міністрів та інших високопосадовців після звільнення з попереднього місця роботи одразу опиняються на посадах радників глави держави.

А щодо роботи з журналістами, ведення офіційних інтернет-сайтів, то, як зазначали учасники «круглого столу», серед органів державної влади на позитивні відгуки заслуговують прес-служби Верховної Ради та Міністерства закордонних справ.