Нацбанк обмежив використання іноземної готівкової валюти у платіжних операціях.
Прямо кажучи, нічого дивного в цьому немає. Єдиним засобом платежу на території України є гривня. А про загрозливу тенденцію довготривалого зростання іноземної валюти на ринку йшлося від початку року. Адже що більше її стає, наприклад, в кредитних портфелях комерційних банків, то більше загострюються ризики знецінення цього ресурсу внаслідок курсових коливань на світовому ринку, то складніше стає контролювати інфляційні процеси. До слова, тільки за перші три місяці цього року питома вага іноземної валюти в кредитних портфелях банків зросла з 43 до 49 відсотків. Інакше кажучи, доларизація вже висунула перед країною істотні макроризики, не зважати на які Нацбанк, як регулятор, не міг. Однак банкіри сподівалися, що кроки з обмеження валютного кредитування (зважте, що у валюті видаються здебільшого житлові кредити) виявляться доволі ліберальні.
Відповідно до постанови правління Нацбанку, зареєстрованої в Мін’юсті, використовувати готівкову інвалюту як платіжний засіб дозволяється: для здійснення грошових операцій дипломатичними представництвами та консульськими закладами іноземних держав під час оформлення громадянам віз на в’їзд або виїзд; для сплати митних платежів та зборів; для плати за товари і послуги на територіях аеропортів та портів у разі вимушеної зупинки на території країни. І квит. Вочевидь, дехто розраховував на більше. Чи додасть це клопоту нам, споживачам банківських послуг і вкладникам? Це вже залежить від самих комерційних банків. Собівартість обмінних операцій, очевидно, зросте, що гіпотетично може призвести до незначного подорожчання кредитів, але загалом для економіки і банківської системи, зокрема, цей крок таїть у собі значно більше позитиву, оскільки він прищеплює любов до національної грошової одиниці, робить валютний ринок менш ризикованим.
Природно, Нацбанк скасував чинні обмеження з використання резидентами інвалюти упродовж п’яти днів з часу їх зарахування на рахунок, яка купувалася чи обмінювалася на міжбанківському ринку для погашення кредитів. А заразом і заборонив українцям передавати свої валютні депозити у заставу під час залучення кредитів без відповідних індивідуальних ліцензій.