Про це на вчорашній прес-конференції в УНІАН заявив директор фонду «Відкрите суспільство» Юрій Сиротюк. Вперше більшість було створено не штучно, зокрема не з боку секретаріату Президента, а на основі вимог Конституції, вперше парламентська більшість сформувала свій уряд і в Україні діяла зв’язка «уряд—парламент». Крім того, опозиція, яку підтримував Президент, мала пристойні умови для реалізації своїх повноважень та обіцянок.

Проте, як свідчать результати дослідження «Діяльність Верховної Ради V скликання: уроки для політиків і виклики для виборців», парламент так і не зміг налагодити ефективної роботи в умовах політичної реформи. Щоправда, зазначив Ю. Сиротюк, найвищий законодавчий орган працював лише рік, а зазвичай парламент перший рік «використовує на розкачування». Водночас розпуск парламенту супроводжувався не природним для парламентсько-президентської форми правління процесом розпаду правлячої коаліції, а гострим конфліктом гілок влади та вольовими діями глави держави, «сумнівними щодо їх конституційної чистоти». «Всі політичні гравці фактично вийшли за межі правового поля держави», — констатували експерти.

Крім того, фонд передав кожній політичній силі рейтинг депутатів із пропозицією на їх основі сформувати нові списки. Найактивнішими виявилися регіонали. За кількістю виступів з місця лідирує Ярослав Сухий (224), з трибуни — Михайло Чечетов (72), найдопитливішим депутатом став Микола Комар (26 запитів), депутатом-законотворцем — Віктор Тихонов (160 законопроектів).