На Луганщині розпочалися жнива. У господарствах збирають озиму пшеницю, яка займає понад 200 тисяч гектарів. Незважаючи на посуху, на полях області врожай очікується не набагато менший, ніж у звичайні роки. Приміром, у приватному сільгосппідприємстві «Зелена долина» Старобільського району планують зібрати по 30 центнерів зерна з гектара (на знімку).

А от трудівникам акціонерного товариства «Радсад» Миколаївської області, одного з найбільших виробників винограду в країні, природа піднесла неприємний сюрприз. Після шквального вітру і граду на виноградники неможливо дивитися без болю в серці: гола повалена лоза, а на землі — листя і виноградні грона, що перетворились на місиво.

Збитки «Радсаду» оцінюються майже в 15 мільйонів гривень. За словами голови правління господарства, Героя України Миколи Бялика, це лише попередні дані. Негода за 20 хвилин повністю знищила 480 гектарів виноградників, що не підлягають відновленню. З 300 га садів 50 гектарів також знищено повністю, ще 150 — серйозно постраждали.

Підприємство цього року, припускає Микола Іванович, збере не більш як півтори тисячі тонн винограду. Хоча ще недавно розраховували на 10 тисяч тонн винних ягід.

Старожили селища Радсад стверджують, що такого граду, розмір якого місцями був як куряче яйце, не було понад 70 років.

Тим часом метеорологи чимось особливим цю подію не вважають. Адже шквальний вітер і град — звичайне явище після тривалої посухи. Істотного подорожчання плодово-ягідної продукції також не очікується, хоча фруктові сади й виноградники постраждали в багатьох господарствах південних районів Миколаївщини.