Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Українська асоціація студентського самоврядування» подала адміністративний позов до суду на Кабінет Міністрів України. Нагадаємо, що згідно із законодавством України студенти вищих навчальних закладів І—ІV рівнів акредитації та учні професійно-технічних навчальних закладів мають право на пільговий проїзд територією нашою країни. Постанова Кабінету Міністрів обмежує термін дії пільг з 28 червня по 28 серпня. Тобто два місяці — липень і серпень — студенти сплачують 100 відсотків вартості квитка. Утім, це, як повідомив Олексій Кляшторний, голова секретаріату УАСС, незаконно. Адже статтею 9 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» державою гарантується пільговий проїзд для зазначених верств населення протягом цілого року.

— Ще 20 грудня минулого року на парламентських слуханнях ця незаконна ситуація розглядалася, — каже Олексій Кляшторний. — Тодішній віце-прем’єр Дмитро Табачник пообіцяв вирішити це питання. Однак, як бачимо, далі слів діло не пішло.

Улітку багато студентів для проходження практики від’їжджають до інших міст. На це витрачаються чималенькі кошти. А звідки ж їх узяти, запитують активісти студентського руху. Свою справу вони планують довести до кінця: скасувати пункт 3 вже згадуваної постанови і відновити законні права українського студентства на пільговий проїзд протягом двох літніх місяців.