Народжується музей місцевого самоврядування

Виконавчий комітет Полтавської міської ради прийняв рішення створити музей місцевого самоврядування, про що видано відповідне розпорядження міського голови Андрія Матковського.

Як відомо, Полтава була одним із перших міст Лівобережної України, яке в середині XVІІ століття отримало магдебурзьке право, тобто можливість запровадження власного органу міського самоврядування.

Набутий територіальною громадою міста, міської радою та її виконавчими органами досвід має зайняти належне місце в історії Полтави.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Микола Лаврик подав у відставку, яку облрада не підтримала

У День Конституції згідно з розпорядженням голови секретаріату Президента України на Чернігівщину прибула комісія у складі 12 осіб. Були відкликані з відпочинку управління, служби, співробітники апаратів для написання довідок, пояснень, узагальнень. Підсумком дня стала сенсаційна заява голови Чернігівської облдержадміністрації Миколи Лаврика на ім’я Президента Віктора Ющенка: «Прошу прийняти мою відставку у зв’язку з неможливістю далі виконувати свої обов’язки».

А 29 червня позачергова сесія п’ятого скликання Чернігівської обласної ради розглянула «ситуацію в області у зв’язку із заявою голови обласної державної адміністрації М. І. Лаврика» і звернення до В. Ющенка та В. Януковича. Депутати одностайно засудили практику брутального ставлення високопоставлених зверхників до регіональної еліти, висловили стурбованість скороспішним «вивченням» питання під заздалегідь тенденційні висновки. На захист М. Лаврика виступили комуністи, регіонали, бютівці, нашоукраїнці. У депутатському зверненні дається позитивна оцінка діяльності керівника виконавчої влади області й висловлюється сподівання, що «розумний баланс співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, який склався в регіональному контексті, не буде порушений прийняттям поспішних рішень з боку вищого керівництва держави».

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

Об’єдналися, щоб відродити село

Керівники чотирьох партій аграрного напряму — Аграрної партії України (Михайло Зубець), Партії відродження села (Іван Томич), Селянської партії України (Олександр Яворський) та Української селянської демократичної партії (Валерій Вощевський) — заявили про створення міжпартійного політичного об’єднання «Аграрна Україна». Метою об’єднання його ініціатори вважають перш за все консолідацію зусиль для проведення єдиної політики у сфері відродження всіх складових агропромислового комплексу України.

Поштовхом до об’єднання став кризовий сучасний стан економічної та соціальної ситуації на селі: зниження рівня життя сільського населення, розчарування наслідками аграрної та земельної реформ, збільшення безробіття, як наслідок — деградація людського ресурсу.

Першочергові дії «Аграрної України» будуть спрямовані на прийняття Верховною Радою України законодавчих актів, спрямованих на створення та зміцнення соціальних, освітньо-культурних та духовних засад на селі, становлення і розвиток високотехнологічного аграрного виробництва.

«Наша Україна» і «Народна самооборона» разом

Лідери «Нашої України» та «Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко та Юрій Луценко біля будівлі секретаріату Президента в День Конституції підписали декларацію про створення єдиного виборчого блоку. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі «НУ». У документі наголошується, що через об’єднання демократичних сил «НУ» і «НС» закладається фундамент єдності в демократичному таборі.

Імовірно, що найближчим часом декларацію підпише і «Українська правиця». «З понеділка «Правиця» вирішить усі складні для неї питання, і ми повідомимо про утворення широкого блоку», — зазначив В`ячеслав Кириленко і підкреслив, що мегаблок, до якого сьогодні входять вісім партій, не розширюватиметься.

Щоправда, для блоку «Рух-Українська правиця» підписання документа стало цілковитою несподіванкою. В заяві, яку розповсюдила прес-служба правиці, йдеться про те, що декларація може тлумачитися як ревізія досягнутих домовленостей. «Підписання декларації, що відбулося в день анонсованої зустрічі всіх можливих суб’єктів широкого блоку з Президентом України, — зазначено в повідомленні, — є виявом неповаги до партнерів. Такі кроки можуть призвести до руйнування демократичного виборчого блоку».