Хоча заробити можна і на своїх полях

Тисячі волинян щороку їдуть за Буг збирати полуниці й малину. Ці ягоди поляки й самі споживають, і задорого продають у країни Євросоюзу.

Було, що їх вирощували і на Волині. Особливо славилося цим садівниче господарство, що в селі Маяки Луцького району. Ягід вистачало, щоб наситити місцеві магазини свіжими полуницями, а консервні заводи — сировиною. До середини 1990-х років на Волині був і полуничний регіон — Старовижівський район. Вирощували — на неугіддях. Ягоди з сіл Галина Воля, Кукуріки, Рудня, Стара Гута, Смоляри щодня десятками тонн вивозили в усі західні області України і в Білорусь. Нині в Маяках лише півтора гектари полуниць, скоротилися площі і в Старовижівському районі. Волинські фермери теж не ризикують взятися за копітку справу. Полуницями в області переважно займаються на присадибних ділянках та дачники.

Відродити славу волинських ягідників взявся директор Ковельського хлібокомбінату Іван Смітюх. П’ять літ тому він побував у Польщі і побачив, що тамтешні фермери охоче й з вигодою займаються ягідництвом.

— Прикро було бачити, що на полуничних плантаціях і малинниках працювали українці, а платили їм значно менше, ніж місцевим робітникам, — пригадує Іван Євдокимович. — А чому б не зайнятися цією справою на Волині? Землі у нас майже однакові, клімат теж. До того ж маємо значний надлишок трудових ресурсів.

Уже 2003 року заклали перші полуничники. Розсаду взяли вітчизняну, на Вінницькій дослідній станції садівництва. Сьогодні є вже 50 гектарів полуничників, на 40 з них — збираємо врожай. З кожного гектара маємо до 100 центнерів ягід.

З Іваном Євдокимовичем їдемо дивитись, як збирають урожай. Плантації — поряд з селом Колодяжним. Кілька кілометрів путівцем і ми на місці. Поле пахне полуницями. У фургон завантажують пластмасові козубки, в кожному кілограмів по чотири відбірних полуниць. На полі — кількасот збирачів, переважно жінок. За день, залежно від зібраних ягід, виходить по 80—100 гривень, а дехто і на 120 витягує. Не гірш як у Польщі.

— З гектара одержуємо продукції на сто тисяч гривень. Яка ще культура може дати стільки?! Жодна! Як хочете прибутку, беріться за молочне скотарство та ягідництво. Полуниці люблять легкі супіщані грунти, яких багато на Волинському Поліссі. При дотриманні технології віддача буде висока.

Глибоке швидке замороження полуниць дозволяє експортувати ягоди за кордон. Цього року їх смак відчують у Франції, Італії, Швеції. Іван Смітюх каже, що внутрішній ринок України теж відчуває голод на цю ягоду. Україна експортує майже 100 тисяч тонн полуниць. Уявляєте, який ринок?! Ця запашна ягода цілком могла б допомогти нашому селу вийти з кризи. Малина теж. Шкода, наші аграрні чиновники не хочуть розуміти цього. Принаймні на Волині вони геть байдужі до ягідництва.

Волинська область.

На знімку: Іван Смітюх задоволений — полуниця вродила!

Фото автора.