У сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка відбудеться в Києві 5—9 липня, візьме участь 51 з 56 членів цієї організації. Про це йшла мова на прес-конференції голови Комітету Верховної Ради в закордонних справах Віталія Шибка (на знімку ліворуч) та народного депутата Івана Попеску.

Глава комітету особливо відзначив, що оскільки приймаючою стороною виступає не Україна як держава, а саме Верховна Рада, то це означає, що в Європі, Канаді і США не мають сумнівів у легітимності українського парламенту.

— Якщо виходити з попередніх сесій цієї організації, то участь делегацій 51 країни — це дуже високе представництво, — вважає В. Шибко, — і ми маємо радіти, що Україну визнано країною, де можна проводити таке важливе зібрання.

Крім того, як голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, В. Шибко повідомив, що за результатами останньої сесії ПАРЄ в нього склалася думка, що Європа здивована ситуацією в Україні: «Хоч і було прийнято рішення, що на вибори 30 вересня приїдуть спостерігачі, але всі запитують, чи є правові підстави для цих виборів і чи відбудуться вони». За словами В. Шибка, європейське співтовариство спантеличене не так виборами, як можливою загрозою парламентаризмові в нашій країні. «Всім зрозуміло, що коли вибори в Україні будуть перманентними, це нестиме загрозу парламентаризму й позбавить державу цієї гілки влади, що є несприятливим для процесу демократії», — сказав він.

Що стосується можливості затвердження Конституції на всеукраїнському референдумі, то голова комітету вважає: така процедура може стосуватися тільки питань територіального устрою України, а решта питань, відповідно до Конституції, має прийматися в парламенті.

За словами народного депутата України, члена постійної парламентської делегації в ПАРЄ Івана Попеску, під час візиту до Страсбурга європейських колег було поінформовано, що парламентська коаліція, передусім Партія регіонів, погодилася на проведення дострокових парламентських виборів, щоб стабілізувати ситуацію і не похитнути тенденції економічного розвитку.

«Ми запевнили європейську громадськість, що для нас важлива не так дата дострокових виборів, як їх легітимність і щоб їхні результати ніхто не зміг поставити під сумнів», — сказав він. При цьому І. Попеску підкреслив, що на рівні європейських структур Партію регіонів визнають як партію, яка дотримується європейських принципів.