Міжнародна рада із зерна (Лондон) різко — на 7 мільйонів тонн — знизила прогноз світового збору пшениці в новому маркетинговому році (1 липня 2007 —30 червня 2008 р.) в основному через недобір урожаю в Україні та Росії. Як зазначено в щомісячному огляді ради, «погіршення видів на врожай в Україні та південній частині Росії стане основним фактором скорочення експорту з Чорноморського регіону».

Відповідно до уточненої оцінки ради, в Україні зберуть 13 млн. тонн пшениці. Тоді як раніше очікувалося 17 мільйонів. Таким чином, обсяг світового виробництва пшениці, прогнозують експерти, не перевищить 614 млн. тонн. Хоча ще в травні пророкували 621 мільйон.

Тим часом урожайні збитки від посухи підраховують і в Україні. За оцінками фахівців, цього року недобір може становити 15—20 відсотків у Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській областях, 25—30% і більше — в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Це близько 10 млн. тонн зерна, або майже чверть валового збору країни.

Пильно стежать за ситуацією на українських полях і з Москви. Як заявив нещодавно глава Мінсільгоспу РФ Олексій Гордєєв, коментуючи хід жнив у Росії, «в Україні теж важкі справи, там недобір може бути 20—25 відсотків». Він пояснив, що в міністерстві відстежують ситуацію в сусідній державі, оскільки у двох країн приблизно однаковий експортний баланс і одні ринки збуту, відзначивши: «Ми стежимо, як це позначиться на експортних цінах».