В околицях Одеси зелені куточки можна перелічити, як то кажуть, на пальцях однієї руки. Й більшість із них — витвір рук людських. Усі два з половиною століття, що існує Одеса, навколо неї йшло інтенсивне «зелене будівництво» — садили гаї, закладали ліси, парки.

На жаль, «зелених плям» стає дедалі менше — безжалісна сокира дроворуба вже давно, під корінь, знищує зелене намисто Південної Пальміри. Воно і зрозуміло — обласний центр, що задихається в своїх нинішніх межах, стрімко рветься на прилеглі території, де, немов гриби, виростають багатоповерхівки. Будівельники наступають на зелені зони, знищують дерева, насилують природу.

У влади має бути людське обличчя

Сьогодні в небезпечній зоні зростаючих будівельних апетитів бізнесменів опинився лісовий масив, що простягнувся від Крижанівки до Фонтанки. Він невеликий за розмірами — 140 гектарів. Довжина його вздовж Чорного моря становить майже 2,5 кілометра, ширина — близько 800 метрів.

Рішенням Одеської обласної ради № 496 від 01.10.93 р. ця лісова зона внесена в перелік зарезервованих об’єктів, що мають високу природоохоронну цінність. Здавалося б, немає підстав для занепокоєння — ну хто сміє зазіхнути на рішення обласної ради? Не занепокоєння, а швидше, черв’ячок сумніву, точив місцевих жителів, які добре обізнані з методами і формами рейдерських атак будівельних фірм, котрі захоплюють кожну вільну п’ядь землі у приморській смузі.

Численні сходи громадян сіл Крижанівка, Фонтанка приймали рішення, зміст яких можна визначити як вимоги до місцевої влади вжити заходів із збереження цієї унікальної лісової смуги.

Сільські ради сіл Крижанівка і Фонтанка ще два роки тому на сесіях ухвалили рішення про попередню згоду на створення об’єкта природно-заповідного фонду — ландшафтного заказника місцевого значення «Лузановський ліс». Аналогічне рішення прийняла сесія Комінтернівської районної ради Одеської області.

Голова Комінтернівської районної державної адміністрації Людмила Прокопечко розповіла, що, з огляду на рішення сесій сільських рад, сходів громадян і необхідність збереження заповідних місць, було прийнято розпорядження про дозвіл на проведення проектно-дослідницьких робіт зі створення ландшафтного заказника «Лузановський ліс». Ці роботи було доручено провести Одеському національному університетові імені І. І. Мечникова.

— У влади завжди має бути людське обличчя, — каже Людмила Ярославівна. — І тому ми підтримали ініціативу людей, яка виходила із прагнення зберегти природне середовище для майбутніх поколінь.

Тут дива, тут лісів таємничий покров

Результати комплексного наукового дослідження лісосмуги від Крижанівки до Фонтанки, яке провели вчені Одеського національного університету, стали в Одесі справжньою сенсацією. З’ясувалося, приміром, що тут досить висока чисельність птахів у період гніздування (52 види) і мігруючих птахів (понад 140 видів). На території лісового масиву налічується 42 види деревинно-чагарникових рослин. Серед них — сосна кримська і яловець віргінський. Як відзначили фахівці, це єдине місце в Одеській області, де зростає магнолія падуболистна — американський чагарник, котрий у природному стані росте лише в західних штатах США.

Багато дерев і чагарників характеризуються різними корисними властивостями, що робить їх насадження особливо цінними.

Ось оцінка фахівців про майбутнє нашої унікальної південноукраїнської лісосмуги: «Лузановський ліс» може служити резерватом для розведення охоронюваних рослин, оскільки деякі охоронювані рослини Одеської області добре почуваються у штучних деревних насадженнях. При цьому частину території можна зробити закритою або напівзакритою (у період масового цвітіння рослин), щоб запобігти масовому збору охоронюваних видів».

Особливо великих за розміром дерев у «Лузановському лісі» не так і багато — півметрові в обхваті дуби, таких само розмірів сосна кримська та айлант найвищий. У тутешніх місцях, де лютують морські шторми і солоне повітря з ознаками агресивного поводження, дерева ростуть довго і повільно. Як на фронті: тутешнім зеленим насадженням можна сміливо зараховувати рік за три.

Ну і мало хто з одеситів знає, що в околицях мільйонного міста на території лісового масиву можна зустріти білу і руду чаплю, морського голубка, чайку-реготуху, лебедя-шипуна, рожевого пелікана, орлана-білохвоста.

Ліс у прибережній смузі від Крижанівки до Фонтанки є і своєрідною історичною пам’яткою. Перші деревця в ньому висаджував герой російсько-турецьких воєн генерал Олексій Лузанов, якому імператриця Катерина ІІ подарувала як нагороду за військові подвиги 21 тисячу десятин землі. Генерал завозив і висаджував у своїх маєтках дерева з європейських держав, Америки та Японії. «Лузановський ліс», отже, пам’яттю дерев пов’язує Одесу з Європою і світом.

Яка доля очікує заповідний ліс і рідкісні види тварин у разі, якщо полетять тріски від «Лузановського лісу»? Можна і не сумніватися — вся ця століттями налагоджена і працююча, як годинник, екосистема, просто завалиться.

Нам чужого не треба, але і свого не віддамо

Не раз і не два довелося побувати на цій унікальній території Півдня України. Дивне відчуття: поруч б’ється нерв мільйонної Одеси, а тут час немов зупинився. Щебет птахів, упертий стукіт дятла, воркування зозулі, шелест дерев і колихання трав. П’янкий запах квітів. У лісі ні-ні та й майне людська фігура.

Несподівана зустріч з родиною Чекотун — Адам і Тетяна саме і є тими людьми, котрі з найпершого дня борються за збереження лісу і створення ландшафтного заказника місцевого значення «Лузановський ліс»

Вони розповіли: якщо не зберегти ліс, не створити заказник, то може статися велике лихо — господарська діяльність людини призведе до того, що зникнуть дерева і, зрештою, зруйнується те унікальне поєднання моря і лісу, котре народжує чисте повітря для мільйонної Одеси та її передмість.

У Крижанівці, а це приміське, найближче до Одеси, село, люди стурбовані тим, що влада не прислухається до їхньої думки і просто знищить ліс, що є гордістю Одещины. І в розмовах зі мною кри жанівці казали, що готові лягти під бульдозери й екскаватори, але не дозволять знищити ліс.

Олександр Гаркавченя, депутат Крижанівської сільської ради вважає: якщо не вдасться відстояти «Лузановський ліс», то тоді лихо буде йти за лихом — занадто вже багато бажаючих знищити тутешні місця.

— Нам чужого не треба, не зачіпайте наше, — сказав депутат сільської ради.

В Одесі впевнені, що створення ландшафтного заказника місцевого значення «Лузановський ліс» — справа найближчого часу. Голова Одеської обласної ради Микола Скорик, а саме від нього багато в чому залежить вирішення цього питання, відомий у регіоні як захисник природи, як людина, якій аж ніяк не байдуже екологічне майбутнє регіону.

Рішення про створення ландшафтного заказника відповідно до чинного законодавства України має право приймати сесія обласної ради. І таке рішення, переконані територіальні громади Одеси, сіл Фонтанка і Крижанівка, потрібно приймати не відкладаючи на потім. На завтра. Адже завтра може бути пізно. Абсолютно безкарно почуваються сьогодні в Лісках екологічні браконьєри, котрі рубають ліс і яким абсолютно все одно, наскільки цінні флора і фауна унікального природного заповідника. Зграї так званих «туристів» уже давно вподобали ці місця для «відпочинку». Поводяться ці «туристи» як загарбники і грабіжники — палять найцінніші породи чагарників, залишають купи сміття.

Що, з погляду національних інтересів, для держави важливіше — в’язанка хмизу, зібрана в урочищі, зрубане дерево чи ландшафтний заказник? Двох відповідей на це запитання просто бути не може.

Якщо сьогодні не встановити в «Лузановському лісі» систему природоохоронного режиму, якщо не заборонити в цих місцях випас худоби і масові гульбища людей, якщо не почати негайно рятувати флору і фауну тутешніх місць, то завтра, не в переносному, а в буквальному значенні слова, полетять тріски від лісу, котрий вирубують.

Одеська область.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.