Під таким гаслом проходив учора скликаний Радою суддів України позачерговий VІІІ з’їзд суддів України, в якому брали участь більш як 340 делегатів, обраних на конференціях суддів загальних, господарських, адміністративних і військових судів, а також на зборах суддів Верховного Суду України і Конституційного Суду України. Таким чином представники всіх судових ланок вирішили дати публічну відсіч намаганням втягнути суди в політичне протистояння і тим самим поставити судову гілку влади на коліна.

Причиною зібрання всеукраїнського форуму, за словами суддів, стали загрози, що постали перед судовою системою та правосуддям, зокрема процеси, які характеризуються системним і відвертим втручанням у здійснення правосуддя, ігноруванням судової влади, цинічним тиском на суддів, спробами свідомої та цілеспрямованої руйнації судової системи, політизації судів, намаганням перетворити суд із органу правосуддя на орган виконання політичних, корпоративних і особистих замовлень, приниженням авторитету суду. На думку делегатів з’їзду, останнім часом факти тиску на суддів, маніпулювання і втручання в діяльність судів набули системного та відвертого характеру, зокрема під час розгляду судами справ, формування суддівського корпусу, призначення суддів на адміністративні посади, вирішення питань про відповідальність суддів. Крім цього, хронічне недофінансування судової системи (фінансується лише на 50%), неприховане бажання представників інших державних органів забезпечувати цей процес у «ручному режимі» також є одним із способів тиску на суд. Чимало критики зазнали певні висловлювання Президента України, діяльність Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України тощо.

На знімку (зліва направо): голова Волинського окружного адміністративного суду Марія Олександрова, суддя апеляційного суду Херсонської області Галина Лисова, голова ради суддів Хмельницької області Віктор Шершун, суддя апеляційного суду Волинської області Оксана Завидовська-Марчук.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.