28 червня — День Конституції України

З ініціативи Київської міської організації СПУ та Спілки молодих соціалістів біля станції метро «Шулявська» відбулася акція «Захистіть свої права!», приурочена до Дня Конституції України. Ідея акції проста і зрозуміла: щоб захищати свої конституційні права, люди повинні їх знати. Тому активісти роздавали усім бажаючим примірники Основного Закону.

На знімку: активіст Спілки молодих соціалістів Віктор Шокін (праворуч) роздає перехожим примірники Конституції.

Шановні співвітчизники!
Дорогі друзі!


Щиро вітаю вас із великим святом — Днем Конституції України.
У складний для нашої Вітчизни час авторитаризму і розбрату ми приймали цей доленосний документ, висока якість якого підтверджена провідними фахівцями в Україні та за її межами. Проте в ньому були зроблені деякі поступки, щоб Основний Закон повніше відображав одну зі своїх функцій — бути суспільним компромісом. Водночас ми вірили в підтримку народу, в те, що його мудрість, вроджене бажання свободи і справедливості допоможуть законотворцям внести до Конституції поправки, які гарантуватимуть усім нам життя в справді демократичній державі. Ці надії абсолютно обгрунтовані, бо впродовж століть, ще з козацьких часів, в Україні вироблялося державоуправління, основою механізму якого були ради. Вже тоді мудрий народ знав, що автократична влада, як правило, має більше спокус, може припуститися помилок, і саме таку владу зручніше використовувати для впливу зовнішнім силам, на шкоду людям. Нині розуміють це всі, але важко прощатися з можновладдям, особливо коли вся повнота влади належить одній особі.
Глибоко переконаний: переможе історична справедливість, природний розум і потяг до свободи, до демократії. Ми обов’язково внесемо задумані поправки до Конституції України на користь місцевого самоврядування. Так само певен, що наша конституція — Конституція України — завжди буде відкритою книгою, до якої вноситимуться поправки чи доповнення всіма поколіннями українського народу, оскільки новий час новим людям продиктує своєчасні рішення для розвитку суспільства і держави.
Нехай нині і в усі роки утверджується значення і роль Конституції України, дотримання якої є серцем демократії в нашій державі.
Зі святом вас! Олександр МОРОЗ.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.