Кому не спиться глупої ночі,або Чому головний секретар так багато собі дозволяє

Що є секретаріат Президента? Навряд чи знайдеться сміливець, готовий юридично точно охарактеризувати це утворення. Дивним чином, на кшталт хамелеона, воно здатне змінювати колір, напрямок і способи дії.

У ст. 106 Конституції є таке визначення компетенцій Президента: створює у межах коштів, передбачених у державному бюджеті України, для здійснення своїх повноважень консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби.

До консультативних, дорадчих чи інших (по ідеї ще менш важливих) допоміжних органів і служб віднести секретаріат або, простіше, — канцелярію? Завважте, всі ці гідні чиновницькі полки мають допомагати Президенту.

Тоді чому головний канцелярист і його рать дозволяють собі диктувати, вказувати, а останнім часом і погрожувати?

Цитую президентський сайт від 25 червня 2007 р., де глава секретаріату так визначає дії Голови Верховної Ради: «Це злочин, докладно описаний у статті 364 Кримінального кодексу: використання посадовцем влади і повноважень, що завдає істотної шкоди інтересам держави, які охороняються законом. За такі діяння передбачено сувору відповідальність у вигляді ув’язнення на термін від двох до восьми років і позбавлення на три роки права займати певні посади».

Це викладає не Конституційний Суд і не який-небудь суд узагалі, а старший клерк у почті Президента. А може, цей начальник канцелярії запишався, що він і є глава держави, суд і парламент одночасно? Пригадуємо, дехто на цій посаді вже намагався піднятися надто високо, та різко летів униз. Пан головний секретар дозволяє собі визначати, що законно, а що ні. Мабуть, він забув, що не є приватною особою, а перебуває на державній службі. Тому має відповідати за свої слова в рамках тих же законів, про які так безапеляційно висловлюється.

Залишається запитати: хто притягне до відповідальності знахабнілого чиновника?

Анатолій СОРОКІН.

Члени ЦВК розподілили регіони

У понеділок нарешті відбулося перше засідання новопризначеної Центральної виборчої комісії. На ньому були присутні 10 членів ЦВК. Прийнято рішення закріпити членів Центральної виборчої комісії за регіонами. Представникам від коаліції дісталися в основному південні та східні області.

Такий розподіл викликав критику з боку членів Центральної виборчої комісії від опозиції. Зокрема, Анатолій Писаренко висловив думку, що таке рішення може сприяти фальсифікації результатів народного волевиявлення. А член ЦВК від коаліції Михайло Охендовський відзначив, що ця постанова «стала результатом компромісу», і заперечив саму можливість фальсифікації. Водночас Анатолій Писаренко повідомив: Центральна виборча комісія найближчим часом не планує «обнулювати» списки блоку «Наша Україна».

Класичний конституціоналізм допоможе розв’язати політичні проблеми суспільства

Проблеми та перспективи класичного конституціоналізму в Україні розглянули на «круглому столі» в Інституті законодавства Верховної Ради України (директор Олександр Копиленко), який було присвячено Дню Конституції України.

Учасники засідання, а серед них відомі в Україні юристи, такі як Микола Оніщук, Станіслав Шевчук, колишні і діючі суді Конституційного Суду України Іван Тимченко, В’ячеслав Джунь, Володимир Кампо, намагалися знайти відповіді на проблемні питання конституціоналізму в Україні, зокрема практичного застосування і співвідношення принципу верховенства права і принципу верховенства закону в конституційній юрисдикції, на яких засадах має будуватися влада в Україні, які необхідно створити механізми, щоб захистити законодавство від змін «під конкретну особу». Під час дискусії лунали цікаві пропозиції про систематизацію законодавства, яке стосується органів державної влади та місцевого самоврядування. Василь Скрипничук, декан Карпатського факультету Академії муніципального управління, запропонував розробити кодекс законів про владу, в якому систематизувати всі правові норми, котрі стосуються організації і функціонування всіх органів державної влади та місцевого самоврядування, встановити чіткий порядок їх формування та компетенції. Це, на думку вченого, дасть змогу створити дієвий механізм противаг різних гілок влади.

На «круглому столі» було презентовано збірник наукових праць членів Товариства конституційного права «Конституція і конституціоналізм: вибіркові проблеми».