Учора Голова Верховної Ради Олександр Мороз узяв участь у конференції з нагоди 15-річчя діяльності Асоціації міст України та громад (АМУ). В урочистостях було задіяно понад три сотні представників органів місцевого самоврядування.

Нині Асоціація міст та громад об’єднує 535 міст, селищ і сіл, на території яких проживає близько 80 відсотків населення. А коли в 1992 році у Дніпропетровську це добровільне об’єднання органів місцевого самоврядування створювали, серед засновників було менше 35 міст.

У своїй діяльності АМУ звертається до досвіду зарубіжних колег і є активним учасником міжнародних муніципальних відносин. Так, Україну прийнято до Ради європейських муніципалітетів та регіонів і всесвітньої організації «Об’єднані міста та органи місцевого самоврядування».

Голова Верховної Ради Олександр Мороз привітав ювілярів і наголосив, що така увага до представницьких органів сьогодні не випадкова, адже вони стали справжньою силою на політичному видноколі. Головний парламентарій схвалив резолюцію конференції Асоціації міст і громад. Однак зазначив, що вона потребує деяких поправок. Приміром, у тому, що стосується зменшення повноважень органів державних адміністрацій у взаєминах із місцевими радами. На думку Олександра Мороза, їх треба взагалі ліквідувати. Він пообіцяв, що Верховна Рада до обговорення проблем місцевого самоврядування приступить уже восени.

Також Олександр Мороз підкреслив, що позачергові вибори — небезпечна для нашої держави політична авантюра. І закликав представників регіональних органів влади не кидатися з головою у передвиборні перегони. Завершуючи свій виступ, Голова Верховної Ради запропонував усім об’єднати зусилля, щоб забезпечити децентралізацію влади і зробити представницькі органи домінуючими.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.