На початку червня наша газета писала про початок акції «Рушник національної єдності».

Ескіз рушника народився в Черкасах. Про те, як народжувався проект — бесіда з автором ескізу, заслуженим художником України, головою Черкаського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олександрою Теліженко (на знімку).

— Коли до мене звернулося подружжя Тамари та Віктора Степаненків з асоціації «Український сувенір» з пропозицією створити унікальний рушник, я миттю погодилася. Сама давно виношувала подібну ідею, та не вистачало творчого поштовху, енергії однодумців. Після розмови з авторами задуму та з колегою Юрієм Мельничуком, науковим співробітником центру народної культури «Музей Івана Гончара», котрого також залучили до проекту, я була щаслива. Здавалося, до створення загальнонаціональної святині я готувалася все життя. Це дуже відповідально. Адже рушники вишиває вся Україна. Але щоб створити неповторну річ, треба бути не просто умілою майстринею.

Все почалося з полотна. Степаненки довго шукали суцільну домоткану тканину. Микола Леонтійович знайшов на Хмельниччині виткане з конопляних ниток рідкісної краси полотно завдовжки 9 метрів і завширшки 75 сантиметрів. Рушник буде саме таким. Адже число дев’ять магічне — навертає до мислительства, пошуку досконалості і духовності.

П’ятиметровий картон на спеціальному планшеті почав заповнюватися філігранним орнаментом. Допомагали мені майбутні дизайнери, студентки Черкаського державного технологічного університету Наталя Макаренко, Юля Білякович та Ірина Макарова.

Композиція кожного крила рушника витримана у традиціях класичної тричастинної схеми, яка стверджує триєдність світобудови. Центральна частина — древо життя або світове дерево, символ утвердження буття на землі. Нижня частина витвору — світ невидимий, потойбічний, наша історія. Верхній — космос, світ духовний, майбуття.

Древо життя заквітчане 27 неповторними квітками, які символізують 25 областей України, Київ та Севастополь. Ромби в орнаменті означають засіяне поле, восьмикутна зірка — суто українське благословення.

Після завершення ескізу ми вирушили з рушником у мадрівку по Україні. Почали з Хортиці. У колективній творчості, передбачалося, візьме участь понад 500 майстринь. Очевидно, що їх буде більше. Інтерес до акції великий, і ми цим пишаємося. Значить, небайдужий у нас народ і не зміліла чиста криниця його творчості.

Фото автора.