Ухваленням підсумкової декларації вчора в Стамбулі завершився саміт глав держав і урядів країн—членів ОЧЕС. У цьому документі відображено питання поглиблення співробітництва в галузі охорони навколишнього середовища, досягнута домовленість про надання особливої уваги зміцненню енергетичних, транспортних і торгових зв’язків. Крім того, прийнято рішення про розробку і здійснення договорів, пов’язаних з Транс’європейською мережею і Євразійськими транспортними комунікаційними проектами, Чорноморською кільцевою автодорогою і морськими шляхами.

Київ виступає за створення загальної енергетичної політики країн — членів Організації чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС), заявив Президент України Віктор Ющенко під час виступу на саміті ОЧЕС. «Україна послідовно виступає за прозорий, недискримінаційний доступ усіх країн до енергетичних ресурсів», відзначивши, що всі країни Чорноморського узбережжя мають значні запаси нафти і можливості її постачання в інші держави. Однак у Росії з цього питання —своя думка.

За словами В. Ющенка, розробка загальних принципів енергетичної політики «дасть змогу досягти більшої спільної вигоди і зменшити загрозу використання енергетичних питань як інструментів зовнішнього впливу». «Час на практиці перейти до створення Чорноморської зони вільної торгівлі, заснованої на правилах Світової організації торгівлі», — зазначив Президент України. Тим часом Росія пропонує створити своєрідне чорноморське енергетичне кільце, яке стало б одним з чинників енергобезпеки країн — учасниць ОЧЕС. І це незважаючи на те, що багато хто з цих держав сьогодні активно працює над створенням власних транспортних потоків для своїх енергоносіїв.

Альтернативою російським трубопроводам мають стати газопровід «Набукко» і нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан. Російський президент Володимир Путін визнав, що питання диверсифікованості маршрутів справді стоїть на порядку денному, але одразу попередив колег: «Усі наші проекти — і маленькі, і великі — повинні бути добре економічно обраховані і забезпечені ресурсами, інакше вони перетворяться на суцільне розчарування». І в підсумковій декларації всі члени організації підписалися під тим, що для збереження енергетичної безпеки у світі необхідно враховувати інтереси не тільки споживачів ресурсів, а і постачальників. Тобто визнали російський варіант розуміння терміна «енергобезпека».

До речі, нещодавно російський «Газпром» та італійська компанія «ЕНІ» підписали угоду про прокладання газопроводу «Південний потік» по дну Чорного моря. Цей маршрут має з’єднати Росію з Болгарією. А в Стамбулі до цього проекту приєдналася і Греція. «Йдеться про те, що «Газпром» укладає нові угоди і, звичайно, компанія зацікавлена в тому, щоб нові контракти реалізовувалися за новими транспортними схемами», — роз’яснив суть угоди сам Володимир Путін після зустрічі з прем’єр-міністром Греції. Він зазначив, що з території Греції можливі найрізноманітніші маршрути в подальшому постачанні енергоресурсів, і це лише питання доцільності, яке вирішуватимуть експерти.