Слідчий експеримент з диваном і диктофоном, на необхідності якого так багатообіцяльно зациклювався колишній охоронець президентських таємниць, нарешті відбувся. Щоправда, наполовину: диван на колишнє місце притягли, а пристрою, яким Микола Мельниченко начебто вправно фіксував теми і хроніку зустрічей в кабінеті Леоніда Кучми, «цифровик» не приніс. Мабуть, побоявся, що Віктор Балога, який, за його спостереженням, активно уникав слідчих дій у секретаріаті Президента, поцупить такий важливий речовий доказ для дискредитації подвигів самого майора. Одне слово, як і попереджала адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, відбулася чергова імітація розслідування.

Утім, Микола Мельниченко, якого, схоже, вже давно не бентежить скептичне ставлення до його «сенсаційних» заяв та обіцянок «сприяти всебічному слідству», намагався «надути щоки» і цього разу. В інтерв’ю «5 каналу» він виклав свою версію експерименту: «Слідча дія повинна була підтвердити тільки той факт, що я фізично міг заходити в кабінет, що я фізично міг пронести диктофон, що я фізично його міг поставити... саме в те місце...»

Як з’ясувалося, фізичних сил колишньому охоронцеві вистачало не тільки для піддиванних маніпуляцій. Інколи він, якщо вірити його одкровенням у газеті «Сегодня», згинався до рівня плінтуса — у прямому сенсі цієї «гімнастичної» пози. Оскільки він «документував злочини Кучми не тільки в його робочому кабінеті, а й у їдальні, у «вітальній» залі та інших приміщеннях (за такого «фронту робіт» і генеральської платні замало для закупівлі цифрових диктофонів. — Авт.)», довелося майору пошурувати в нішах між стіною й паркетом, маскуючи своє нехитре шпигунське знаряддя. Відмінна фізична підготовка, як відомо, дала моральні результати: Мельниченко в тотальному вимірі дізнався про всі нехороші плани Леоніда Даниловича та його співрозмовників. Причому коло останніх невдовзі розшириться. «Літописець» готовий оприлюднити епізоди записів, де фігурують нинішній Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Віктор Янукович та інші політики: «Якщо Віктор Андрійович або суспільство дуже схочуть, щоб ми справді показали лице, і Віктор Андрійович буде не проти, то, будь ласка...». А що тут лице показувати, воно й так «розшифроване». В контексті майбутніх дострокових виборів ця «готовність» сприймається як банальний шантаж. Така само підручна техніка, як диктофон у кожній шпаринці.

Збільшиться не лише кількість фігурантів записів: зі слів Мельниченка виходить, що він «поділився наболілим» не лише з Олександром Морозом. Наліво й направо майор попереджав про піддиванно-плінтусові зведення. Червоненка, Ющенка, його дружину, Марчука, Тимошенко, Турчинова, Сівковича. І, уявіть собі, всі вони виявилися класичними «партизанами»: не здали охоронця з його невсипущою творчістю.

За анонсом «Сегодня», в наступній порції «сенсацій» Микола Мельниченко розповість, хто і як намагався використати його записи. Поза сумнівом, це буде оригінальніша інформація — в передчутті 30 вересня бажання поділитися пережитим, напевно, посилиться. Якщо мати таку само бурхливу фантазію, як у власника компромату на всіх, можна собі уявити: Мельниченко оприлюднює записи з-під дупла оливкового дерева. На них зафіксовано голос Іуди, що у змові з Петром продавав Ісуса Христа. Решту апостолів попередили, але вони промовчали. Як вищеперелічене панство...