До закону про соціальну роботу з дітьми та молоддю рекомендовано внести зміни. Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму пропонує визначити організаційні і правові засади соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, а також урегулювати відносини в цій сфері.

Парламентарії наголосили, що під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло понад 30 поправок. Усі вони враховані. Відповідно до положень законопроекту, соціальна робота з сім’ями, дітьми та молоддю це діяльність уповноважених органів, підприємств, організацій та установ незалежно від їх підпорядкування і форми власності, а також фахівців із соціальної роботи та волонтерів. Члени комітету наполягають, що соціальна профілактика в сімейному, дитячому та молодіжному середовищі передбачає, зокрема, заходи, спрямовані на запобігання сімейному неблагополуччю, профілактику правопорушень, соціального сирітства, насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми, а також соціально-небезпечних хвороб, у тому числі ВІЛ/СНІДу, наркоманії тощо.

***

Комітет з питань охорони здоров’я не підтримує зміни, згідно з якими кандидатам у народні депутати треба мати довідки про стан їх психічного здоров’я. Під час обговорення проекту, який ці зміни передбачає, члени комітету наголошували, що права і свободи людини та громадянина визнаються і гарантуються відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права та відповідно до норм Конституції. Маються на увазі норми, визнані в Загальній декларації прав людини, Міжнародному пакті про економічні, соціальні та культурні права, Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод тощо. Так, кожна людина, у тому числі й та, яка страждає на психічний розлад, має право на здійснення всіх політичних, економічних, соціальних і культурних прав. Обмеження допускаються лише для захисту конституційного ладу, здоров’я і прав інших осіб, забезпечення безпеки держави тощо.

***

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розглянув питання про хід виконання національної програми професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими можливостями на 2001—2005 роки.

Заслухавши і обговоривши інформацію представників різних міністерств та відомств, комітет відзначив, що урядом, центральними та місцевими органами виконавчої влади реалізація положень в основному забезпечується.

Зокрема, вирішено питання про списання позик, наданих відділеннями Фонду соціального захисту інвалідів підприємствам громадських організацій інвалідів, термін повернення яких закінчився на початок січня цього року. А в державному бюджеті на цей рік передбачені кошти на часткову виплату інвалідам грошових компенсацій із деяких видів послуг, передбачених Законом «Про реабілітацію інвалідів в Україні». Водночас, за словами учасників засідання, існує й перелік положень та доручень Верховної Ради, які залишились невиконаними. Комітет рекомендує уряду вжити заходів для більш раціонального та ефективного використання коштів, що надходять до Фонду соціального захисту інвалідів.