У Херсоні споживачі води утримують навіть профспілковий комітет міськводоканалу!

Тарифи створюють соціальну нерівність та доводять до зубожіння комунальників, і через те система житлово-комунального господарства потребує оперативних та виважених дій органів місцевого самоврядування. Таких висновків після перевірки дійшли працівники КРУ Херсонщини.

Так, приміром, за кубометр води в Білозерському районі населення сплачує шістдесят копійок, а у Великолепетиському — 1,68 грн. У окремих районах тарифи на тепло- та водопостачання перевищують виробничі витрати, в інших — навпаки, занижені, що лягає тягарем на місцеву та державну казну. А оскільки відшкодування окремі громади не здійснювали, це призвело до банкрутства комунальних підприємств. Водночас, приміром, водопровідно-каналізаційне господарство Херсона, формуючи тарифи, заклало необґрунтовані витрати на підкачування води в сумі майже два мільйони гривень, хоча така сума мала входити до собівартості утримання житла. Окрім цього, до складових тарифу було включено навіть відрахування профспілковому комітету. Тим часом нестача коштів призводить до численних аварій. Лише в обласному центрі протягом останніх трьох років їх зафіксовано до 10 тисяч! А втрати води з цієї причини, кажуть фахівці, становлять 43 відсотки.

Алла БРУСИЛОВА.

Польща погодилася голосувати по-європейськи?

Після тривалого непогодження прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качинський заявив про готовність до компромісу стосовно нового формату голосування в Євросоюзі, запропонованого Німеччиною. Отже, саміт Євросоюзу 21—22 червня може бути врятований від провалу.

Цій заяві Ярослава Качинського передували чергові безрезультатні консультації з європейськими дипломатами, котрі вже декілька тижнів намагаються переконати Варшаву. Ще у вівторок прем’єр не відкидав, що Польща накладе вето на проект угоди. Коментуючи цю позицію, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу натякнув Варшаві на можливі негативні наслідки під час розподілу фінансової допомоги ЄС, повідомляє «Німецька хвиля».