Уряд запевняє: хліба вистачить усім

З огляду на посуху й очікуваний менший, ніж торік, урожай збіжжя уряд закликає вітчизняних зернотрейдерів до співпраці на внутрішньому ринку. Таку пропозицію до експортерів зерна оприлюднив віце-прем’єр з аграрних питань Віктор Слаута під час урочистостей з нагоди початку будівництва комплексу з приймання та переробки зерна в селі Вознесенське Золотоніського району Черкаської області. Тим паче внутрішні ціни на збіжжя наздоганяють світові. Водночас, упевнений віце-прем’єр, незважаючи на природні катаклізми, Україна й надалі залишається експортною державою: в маркетинговому році, що закінчується, за кордон буде продано близько 10 мільйонів тонн вирощеного на вітчизняних ланах збіжжя.

За словами Віктора Слаути, жнивують у Криму, в усіх південних областях, у деяких господарствах Полтавщини та Черкащини. Загалом, із 500 тисяч гектарів намолочено майже 750 тисяч тонн зернових. Утім, зазначив віце-прем’єр, нині роботи тривають на ланах, які найбільше постраждали від посухи. Тож, очікується, надалі валове виробництво збіжжя зростатиме. Приміром, на Одещині жнива завершилися на третині посівних площ. За інформацією В. Слаути, збирають там 15,7 центнера зерна з кожного гектара. Але, прогнозують, під завісу жнив область матиме в середньому 20—25 центнерів з гектара. Віктор Слаута запевнив: зважаючи на перебіг жнив, а також перехідні запаси (в державі зберігається 2 — 2,5 млн. тонн продовольчої пшениці), проблем із забезпеченням населення хлібобулочними виробами не буде.

Іван ЛАЗНЮК.

«Ченж у тіні»

Зерно нового врожаю продають з-під поли

Фактами реалізації щойно зібраного зерна просто з ланів стурбоване Мінагрополітики Криму. Найчастіше тіньовий гешефт трапляється в Чорноморському та Роздольненському районах. Тут керівників цілої низки сільгосппідприємств рейдові бригади правоохоронців упіймали на гарячому під час підпільного продажу зерна, без оформлення документів, повз агроторгові будинки чи біржі. До того ж під час таких оборудок зерно продають дешевше його ринкової вартості. Приміром, озимий ячмінь прямо з бункера комбайна реалізують по 750 грн. за тонну, а реальна вартість тонни його — 1200 гривень. Проте продавці зерна нового врожаю «з-під коліс» твердять, що такий швидкий «ченж у тіні» їм вигідний, бо вони не платять жодних податків чи зборів від продажу.

До речі, спонтанні зернові оборудки відбуваються в Криму на тлі масштабного відмивання тут грошей, отриманих злочинним шляхом. Фахівці Держкомітету фінансового моніторингу України підозрюють, що нині на півострові здійснюють кримінальні операції з легалізації порядка 500 мільйонів гривень «наварів», отриманих кримінальними методами. Найчастіше випадки легалізації сумнівних прибутків зустрічаються у сфері зовнішньоекономічної діяльності та в ігровому бізнесі.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Заручники

Пекарі Хмельниччини стривожені

У керівництва Кам’янець-Подільського хлібокомбінату, продукції якого віддає перевагу населення міста та району, тривог вистачає. Адже запасів сировини на підприємстві вистачить лише на кілька тижнів, а обіцяне ДАК «Хліб-Україна» постачання дешевого борошна досі не розпочалося.

«Якщо примусять знизити ціну на продукцію без належної допомоги, — занепокоєна голова правління Наталя Лящук, — ми просто збанкрутуємо. Сьогодні пекарі стали заручниками фінансових груп, які контролюють практично всю галузь. Складається враження, що дрібніші підприємства просто хочуть знищити. На нашому заводі працює 250 робітників. Якщо його доведеться закрити, люди опиняться на вулиці», переповідає слова керівника підприємства наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.

Інкогніто

Чому в Запоріжжі подорожчало борошно?

У другій декаді червня хлібозаводи деяких областей України, спекулюючи на несприятливих для хліборобів погодних умовах, наважилися підвищити ціни на хлібобулочні вироби. Уряд і Президент, оцінивши такі дії як безпідставні, на державному рівні припинили спробу штучного подорожчання хліба.

У Запоріжжі та області, як стверджує статистика, ціни на хліб останнім часом не змінювалися. Проте в регіоні, зокрема в обласному центрі, підскочили ціни на борошно. Так, трикілограмовий пакет пшеничного борошна вищого гатунку, який нещодавно коштував 5,40—5,70 гривні, сьогодні доводиться купувати вже за 7,45—8 гривень. Тобто ціна за кілограм зросла в середньому на 60—90 копійок.

Що трапилося? Хто конкретно підвищив ціни — виробники, постачальники чи реалізатори? Як запевнили в одному з найпотужніших у регіоні виробників борошна ЗАТ «Запоріжмлин», останнім часом ціни на його продукцію залишалися сталими. Зокрема, кілограм борошна вищого гатунку тут реалізовують за 1,80 гривні, причому підприємство розфасовує його у двокілограмові пакети. До речі, млива стільки, що його вистачить для задоволення потреб хлібозаводів не лише Запорізької, а й сусідньої Дніпропетровської області.

Чиє ж тоді борошно за підвищеною ціною у трикілограмових пакетах реалізується в торговельній мережі обласного центру? На це запитання, на жаль, відповісти важко. Річ у тім, що на пакеті немає жодних позначок про виробника чи постачальника, окрім даних про виробника упаковки (компанія «КРАФТ» з Харкова). Не змогли точно назвати виробника борошна і продавці декількох кіосків, з якими довелося поспілкуватися з цього приводу.

Отже, слід припустити, що у Запоріжжі продається борошно, завезене з інших областей. А отже, ймовірно, що ціни на нього завищили і виробники, і посередники. Водночас не забули потягти ковдру на себе і реалізатори. Ось і стало воно майже на гривню дорожче від того, що продають з місцевих резервів.

Юрій ДВОРНІЧЕНКО.

Вердикт

Менш як п’ять центнерів — не збирати!

За прогнозами, у Херсонській області збиранню підлягає дещо більш як 477 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових. Це на 80 тисяч менше, ніж торік, повідомляє «ПроАгро» з посиланням на інформацію колегії Херсонської облдержадміністрації.

Збирання зернових рекомендовано здійснювати, якщо рівень врожайності на полях становить не менш як п’ять центнерів з гектара.

Перспектива

Зі зрошенням посуха не страшна

Аграрії південних областей, де сконцентровано виробництво томатів, кажуть про непогані перспективи врожаю цього року. Посуха не завдала сильних збитків більшості господарств, які вирощують томати, тому що в багатьох з них використовують зрошення. Деякі сільгоспвиробники навіть раді такій погоді, оскільки різко знизилася захворюваність рослин.

Згідно з прогнозом, повідомляє Проект аграрного маркетингу, нинішнього року в Україні буде вирощено близько 1,3 мільйона тонн помідорів, що на 15—20 відсотків менше, ніж торік. Основною причиною зниження виробництва стане скорочення площ під цією овочевою культурою.