Схоже, політики змирилися з достроковими парламентськими виборами і починають готуватися до них. Щоправда, більшість із них, як і аналітики, висловлюють припущення, що навіть після народного волевиявлення криза не буде розв’язана. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк висловив думку, що вона тоді лише поглибиться.

Верховна Рада, провівши у середу парламентські слухання, зробила перерву до 27 червня. А на цей день намічено не лише закриття сесії, а й буде слухатися законопроект про внесення змін до Конституції. Плановані зміни до Основного Закону можуть ще більше загострити протистояння президентської команди і правлячої коаліції.

У четвер Президент і Прем’єр-міністр зустрілися з головою Центральної виборчої комісії. Протягом тривалого часу члени ЦВК від коаліції вимагали провести засідання Центрвиборчкому. Вони не приховували, що хочуть порушити питання про заміну народних депутатів, які вийшли з фракції, на тих, хто залишився у списках «Нашої України» і БЮТ. Однак минулого тижня Апеляційний адміністративний суд Києва підтримав рішення Печерського суду, яким було відмінено рішення ЦВК про заборону «обнулення» списків блоку «Наша Україна».

Водночас у своєму зверненні до українського народу Віктор Ющенко запропонував парламентським політичним силам відмовитися від необмеженої депутатської недоторканності. Щоправда, Голова Верховної Ради Олександр Мороз вважає такі ініціативи глави держави популізмом. Окрім цього, глава парламенту сказав, що підготовлені зміни до Конституції уже передбачають обмеження депутатської недоторканності.

Цього тижня Президент і прем’єр здійснили вояжі за кордон. Якщо Віктор Янукович провів зустрічі у Москві, то Віктор Ющенко відвідав Брюссель, де закликав країни ЄС прислати своїх спостерігачів на парламентські вибори.

А в п’ятницю глава держави презентував свій пакет соціальних ініціатив. Тобто можна зробити висновок, що глава держави також залучений до виборчого процесу. І зовсім не є секретом, на чиєму боці. Бо він також думає про те, що буде восени.