Людям, які працюють за кордоном, гарантовано захист

Комітет з питань соціальної політики та праці заслухав інформацію про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої). Голова комітету Іван Бондарчук, відкриваючи засідання, зазначив, що «завдання парламенту не тільки ратифікувати окремі статті хартії, а й ініціювати парламентський контроль за її виконанням».

Європейська соціальна хартія була ратифікована 14 вересня 2006 року та набула чинності в лютому цього року. Кабінет Міністрів затвердив план заходів з виконання положень документа на 2007 — 2010 роки. Так, передбачено підготовку національних доповідей про виконання положень хартії, до яких Україна приєдналася під час ратифікації, та подальше вдосконалення національного законодавства стосовно статей та пунктів хартії, до яких не приєдналася. Також у березні цього року прийнято закон про ратифікацію європейської Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів, який гарантує людям, які працюють за кордоном, та їх сім’ям захист і допомогу.

Щоб підготувати доповідь про дотримання положень Європейської соціальної хартії з боку нашої країни, до кінця червня мають створити міжвідомчу робочу групу. Першу національну доповідь заплановано подати до 31 жовтня 2008 року. А заслухати інформацію про роботу міжвідомчої групи готуються через рік — у травні.

****

Уточнити коло осіб, які мають дозвіл на імміграцію в Україну, пропонує Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Проект змін до закону про імміграцію рекомендовано направити на повторне перше читання. Ці зміни гарантували права іноземцям та особам без громадянства, які через збройні конфлікти змушені були залишити місця постійного проживання в Автономній Республіці Абхазія, прибули в Україну й одержали право на постійне проживання. На думку народних депутатів, реалізація проекту в чинній редакції призведе до того, що для зазначених осіб буде встановлено спрощений порядок імміграції, який застосовуватимуть не тимчасово, а постійно.

****

Схвалити постанову про рекомендації парламентських слухань стосовно інтенсифікації співробітництва України з ЄС в рамках єврорегіонів та перспективи транскордонного співробітництва рекомендує парламенту Комітет з питань європейської інтеграції. Це аргументується необхідністю подальшого здійснення Верховною Радою законодавчого забезпечення розвитку транскордонного співробітництва. Крім того, до березня наступного року, вважають члени комітету, слід провести інвентаризацію українського законодавства в цій галузі.

Учасники парламентських слухань рекомендують уряду розробити до кінця року оптимальний механізм державного сприяння та координації транскордонного співробітництва, а також необхідні нормативні акти із взаємодії місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, інших суб’єктів і учасників транскордонного співробітництва.

Зокрема, потрібно збільшити кількість пунктів пропуску на кордоні України з країнами—членами ЄС, модернізувати і розвивати об’єкти наявної прикордонної інфраструктури, реконструювати та розширити об’єкти митного і прикордонного контролю, посилити заходи, спрямовані на протидію нелегальній міграції та контрабанді через державний кордон тощо.

****

Ухвалити «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини»до 2016 року рекомендує Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Це дасть змогу забезпечити оптимальне функціонування цілісної системи правового і соціального захисту підростаючого покоління. Під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло понад сто поправок і пропозицій від народних депутатів, більшість із яких враховано, повідомляє інформуправління Верховної Ради.

Президент хоче підвищити мінімальну зарплату

Українцям слід покращити свої соціальні стандарти. Таку думку висловив Президент Віктор Ющенко під час презентації соціальних ініціатив в Острозькій академії, у рамках робочої поїздки глави держави до Рівненської області.

— Мене глибоко турбує те, що знижуються доходи громадян, зростає трудова міграція, ігноруються проблеми інвалідів, зменшується кількість населення, — наголосив Президент.

На думку глави держави, стан економіки, що перебуває на піднесенні (за інформацією Президента, рівень ВВП становить вісім відсотків), слід використати для поліпшення життя людей. Адже наші соціальні стандарти істотно відрізняються від, скажімо, європейських.

Бюджет 2008 року Віктор Ющенко закликав формувати, надаючи перевагу соціальним і гуманітарним проектам. Зокрема, є намір і надалі збільшувати зарплату працівникам бюджетних організацій. Уже наступного року вона зросте у 19 мільйонів осіб. Серед іншого, планується також збільшити виплату з нагоди народження дитини до 15 тисяч гривень. Покращиться і соціальний захист найменш захищених верств населення.

Передбачаючи запитання, звідки ж узяти гроші на такі ініціативи, Президент сказав:

— Ми ходимо по грошах, але щоб їх підняти, треба з 2008 року істотно змінити напрям економічної політики.

Переглянувши фіскальну, земельну, приватизаційну і регуляторну політику, можна знайти кошти, упевнений Президент. Він закликав усі політичні сили об’єднатися навколо вирішення цих проблем.

Кремль не може збагнути, що у нас відбувається

Дводенний робочий візит Прем’єр-міністра України Віктора Януковича в Москву став багато в чому знаковим. Було підбито підсумки на засіданні міжурядового комітету з економічного співробітництва. Однак першорядне значення для перспектив розвитку україно-російських відносин, для розуміння російської політики стосовно України мала зустріч Віктора Януковича з президентом Росії Володимиром Путіним. Він чесно зізнався українському гостю, що «не розуміє, що відбувається в Україні», що «він дуже шкодує», що «у вас в Україні немає опозиції», що «у вас всі при владі!».

До того ж слід відзначити зверхність, сарказм, зарозумілість, продемонстровані Володимиром Путіним під час цієї зустрічі. Утім, українське політичне керівництво має бути вдячне президентові РФ хоча б за те, що він відкрито повідомив Києву, що в його оточенні немає фахівців, обізнаних з Україною та її політичними проблеми. Крім того, Київ довідався, що Володимир Путін й досі переконаний, ніби всі політичні катаклізми в Україні інспіровані Заходом і його спецслужбами. Либонь, на цьому і вибудовується стратегія Кремля стосовно України.

Президента Росії мало цікавлять економічні питання співробітництва з Україною. Хоча цифра в 28 млрд. доларів україно-російського товарообігу, яку озвучив Віктор Янукович, вражає. Адже недавно, 2002 року, товарообіг України і Росії становив лише 12 млрд. доларів.

Віктор ТИМОШЕНКО.

Москва.