Традиційно новини про початок жнив рясніють яскравими заголовками і настрій у них оптимістичний. Усі дружно підраховують тисячі тонн, потім складають їх у мільйони. Нинішнього року традицію порушено. Вісти з полів, скоріше, нагадують зведення з полю бою. Все це з вини небаченої досі посухи на півдні України.

На «передовій» хлібних жнив побував народний депутат України від Партії регіонів Володимир Фалько. За депутатами-«регіоналами» закріплено окремі райони області. Так сталося, що Володимирові Івановичу «дісталися» найскладніші стосовно нинішнього збирання врожаю райони. Ті, що більше за інші постраждали від посухи, — Новобузький, Березнегуватський, Снігурівський, Казанківський, Баштанський. Площа загиблих посівів тут становить від 40 до 70 відсотків.

Народному депутату ситуація на полях відома. Ще в травні, після чергової поїздки по районах, він із трибуни Верховної Ради заявив: «Посуха і суховій цілком знищили озимі та ярові, корми і соняшник... Південь хліба цього року не дасть, не дасть м’яса і молока, овочів і фруктів». І це були не страшилки, не залякування, а розуміння реального стану справ.

Гіркий прогноз підтвердився і з початком жнив. У Новобузькому районі разом із керівниками району Володимир Фалько побував у сільськогосподарських підприємствах «Новополтавське», «Червона Баштанка», «Відродження», «Золота Нива» і «Вікторія». Керівник перших трьох господарств Віктор Сербін повідомив, що збитки вже становлять майже три мільйони гривень. «Були сподівання на врожай гороху, — розповідає Віктор Миколайович, — і сходи добрі, і сорт — один із кращих. Планували одержати з кожного гектара гороху по тисячі гривень чистого прибутку. Але спека знищила і горохове поле, і плани на прибуток». Єдине рішення — згодувати посіви худобі, загнавши на поле, як на пасовище.

Не кращі справи із пшеницею і ячменем. Колосся низьке та порожнє.

— Лише по півтора центнера озимого ячменю намолотили з першого укосу, — каже Володимир Ключник, депутат обласної ради, керівник «Золотої Ниви». Але збираємо і такий врожай. Треба чимось годувати худобу. Адже на тваринництво чекає справжнє лихо. Відсутність кормів позначається вже зараз. Утримуємо 2100 голів свиней, понад тисячу голів великої рогатої худоби, 18 тисяч несучок. Чим їх годувати?

Тривога керівника господарства зрозуміла. Ціни на м’ясо знижуються з кожним днем. У «Золотій Ниві» продали 60 голів по 6,30 грн. за кілограм, а через день уже пропонують лише 5,50 грн. Є випадки, коли м’ясо продають усього по дві гривні(!) за кіло.

Про необхідність терміново рятувати поголів’я говорили й у приватному підприємстві «Вікторія». Уже всюди з’явилися заготівельники, готові скуповувати худобу за копійки. А люди бояться залишати худобу на зиму, бо немає чим годувати. Цим можуть скористатися окремі бізнес-структури і нажитися на селянському горі. А відновлення поголів’я потребуватиме сил, затрат і часу надміру.

На зустрічах з людьми — механізаторами на полях, тваринниками на фермах, представниками місцевої влади — Володимир Фалько роз’яснив позицію уряду в питанні боротьби з наслідками посухи. «На своєму засіданні урядом уже затверджено першочергові заходи з недопущення зернової кризи в країні, — пояснив народний депутат. Це і пряма грошова підтримка сільгоспвиробників, і пряме адміністративне регулювання. Так, 50 мільйонів гривень з бюджету буде спрямовано на формування страхового насіннєвого фонду, сто мільйонів підуть на пряму підтримку аграріїв, ще 120 мільйонів плановано виділити з резервного фонду. Загалом у вигляді прямої і непрямої підтримки селяни одержать близько півмільярда гривень».

У Березнегуватському районі народний депутат зустрівся з колегами з районної і селищної рад, поспілкувався із сільськими головами, підприємцями, фермерами, працівниками освіти і медицини. Непростим було спілкування зі співробітниками районної лікарні. Люди, які працюють у цій галузі, найбільш гостро відчувають проблеми державні. Через політичні ігри й розбірки страждають і вони, і їхні родини. Тому довелося вислухати Володимирові Фальку справедливі висловлювання і на адресу законодавчої влади, і на адресу високих політиків. Настрій колективу з приводу ситуації в країні по-медичному точно висловила головний лікар: «Ця операція триває занадто довго, наркоз уже починає відходити».

Нам досить виборів, — говорили на зустрічах, — треба працювати і наводити порядок у державі. Уже більш як півроку Президент не може підписати указ про призначення голови Березнегуватської райдержадміністрації. Так і не розглянуте питання про заходи із подолання наслідків посухи на засіданні РНБО, як було обіцяно під час нещодавньої поїздки. Не потрапляють у поле зору вищого керівництва й інші питання життєдіяльності країни.

Занепокоєність людей стосовно свого майбутнього і перспектив країни розділив і Володимир Фалько. Він врахував усі пропозиції, щоб донести їх до столиці й добиватися втілення. Для себе він визначив ключові питання, розв’язання яких вимагатиме і на рівні уряду, й у парламенті. Насамперед варто визнати райони Миколаївської області зоною стихійного лиха з усіма передбаченими в такому випадку наслідками. Друге, — відстрочка виплати кредитів для сільгоспвиробників і компенсація за втрати врожаю. Наступний крок — домогтися виділення насіння на посів майбутнього врожаю з держрезерву, виділити фуражне зерно для збереження тваринництва. А для тих, хто збереже до наступної весни основне стадо великої рогатої худоби, передбачити заохочення. І останнє, — не допустити дефіциту зерна в регіоні та стабілізувати ціни на хліб, борошно і крупи.

Володимир Іванович упевнений — тільки задіявши всі ресурси і резерви, країна зможе подолати кризу в сільському господарстві. І тоді хоч малі перемоги на хлібному фронті, але можливі.

Миколаївська область.

Фото автора.