Нещадна посуха вже знищила на Луганщині більш як 10 тис. га. озимих, а також понад 60 тис. га ранніх зернових і зернобобових культур. В області зафіксовано регіональну надзвичайну ситуацію природного характеру. Починаються жнива. Як уберегти хліб від пожеж? На це запитання нашому кореспондентові відповідає заступник начальника Головного управління МНС у Луганській області Олександр ЗОЛКІН.

— Олександре Івановичу, як показує статистика, кількість пожеж збільшується саме під час збирання хліба. Хто чи що провокує вогонь?

— У нашому регіоні тільки за останні п’ять років у період збирання сталося 50 пожеж, які знищили 300 тонн грубих кормів і пошкодили 12 комбайнів. У 70 відсотках випадків виникнення пожеж причинами є необережне поводження з вогнем, несправність зернозбиральної техніки і спалювання стерні.

— Одне слово, винна людина?

— По суті, так. У ході рейдових перевірок напередодні жнив ми вивчаємо ситуацію у сфері взаємодії наглядово-профілактичної служби МНС і керівників сільгосппідприємств різної форми власності. І безтурботність керівників окремих агроформувань просто вражає. Наприклад, директора ТОВ «Лист відродження» Краснодонського району. У нього все в незадовільному стані: зерносклад первинними засобами пожежогасіння не укомплектовано, а збиральна техніка — лише частково. Пристосованої техніки для пожежогасіння немає. Зернові вже досягли воскової стиглості, проте оборювання і обкошування уздовж автомобільних доріг і лісосмуг не проведено. Виявляючи таку безтурботність, цей керівник багато чим ризикує. Як відомо, для масштабної пожежі достатньо лише однієї маленької іскри.

— Урожаю, зібраного областю торік, з багатьох об’єктивних причин одержати не вдасться, тому кожний аграрник зацікавлений зберегти все до колоска.

— Це так. Але зернозбиральна техніка тільки на 80 відсотків забезпечена первинними засобами пожежогасіння. А це вже тривожить. Не на належному рівні проводиться робота з установлення уздовж автодоріг, що прилягають до хлібних масивів, попереджувальних знаків і табличок про заходи пожежної безпеки. Перевірка показала, що ця робота —на початковому етапі. Повільно розв’язується питання ремонту пожежної техніки й організації на ній цілодобового чергування ДПД у період збирання врожаю. Із 146 пожежних автомобілів, що перебувають на балансі господарств, більш як 50 автомашин несправні, і їх ремонтом ніхто не переймається. Найбільша кількість техніки не працює в Новопсковському, Старобільському, Новоайдарському районах. Причому види на врожай тут кращі, ніж, скажімо, у Свердловському і Краснодонському районах. Та й у тому ж Краснодонському є і позитивний досвід. Наприклад, у ТОВ «Перемога». Директор господарства вжив усіх заходів для того, щоб не сталося надзвичайних ситуацій. Навіть забезпечив мобільними телефонами тих, хто працюватиме на збиранні хліба. Це правильний підхід.

— Отже, жнива починаються не тільки в сільгоспвиробників, а й у підрозділів МНС.

— На час збирання за кожним сільгосппідприємством закріплено співробітника МНС, котрий здійснює нагляд за дотриманням норм і правил пожежної безпеки. Тож у хлібі, що незабаром буде засипано в засіки, є і наша частка праці.

Луганськ.