У Києві виконано Восьму симфонію Малера

«Це найзначніше з усього, що я створив!» — казав Густав Малер про свою Восьму. Симфонію в Києві виконано (вперше відповідно до партитури) до 50-річчя Римського договору, який заклав підвалини Євросоюзу.

У Європі виконання цієї симфонії сприймається майже як політ у космос, а до країни, яка дерзнула презентувати цей унікальний твір, ставляться з особливою повагою.

До акції долучилося багато людей. Дмитро Остапенко, генеральний директор Національної філармонії, каже, що ця визначна подія сталася завдяки підтримці Представництва Єврокомісії в Україні, Італійського інституту культури в Україні, Австрійського культурного форуму.

Цей твір ще називають «Симфонією тисячі виконавців». На київській прем’єрі виконавців було 350 — Симфонічний оркестр філармонії, капела «Думка», хор радіокомпанії, хор «Хрещатик», дитячий хор радіокомпанії, солісти.

Малер ніколи не прагнув створити нову музичну мову, але його Восьма — твір, що вимагає неабиякого художнього зусилля і з боку виконавців, і слухачів. Микола Дядюра, головний диригент Симфонічного оркестру філармонії: «Репетируючи з оркестром Восьму, я не натрапив на жодну серйозну проблему, бо нашому колективу до снаги виконання найскладніших музичних творів».