Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому зміни до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення». Запропоновані зміни узгоджують порядок надання бездомним громадянам соціального житла з відповідними положеннями законів «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» та «Про соціальні послуги».

Згідно із запропонованими змінами, «заклади соціального захисту для бездомних громадян — заклади соціального обслуговування, діяльність яких спрямована на надання бездомним громадянам тимчасового притулку, різних видів соціальних послуг, їх підтримку та реінтеграцію».

Із цієї само статті пропонується виключити визначення поняття «тимчасовий притулок для дорослих». Проектом також пропонується викласти в новій редакції останній абзац частини другої ст. 10 «Підстави виникнення у громадянина права взяття на соціальний квартирний облік, згідно з яким «правом взяття на соціальний квартирний облік також користуються особи, яким надаються послуги центрами реінтеграції та соціальними готелями». Законопроектом також передбачається внесення змін і до ст. ст. 14, 15, 21.

Члени комітету підтримали законопроект. На їхню думку, це надасть можливість продовжити розпочаті заходи стосовно утворення єдиної системи надання бездомним громадянам соціального житла.

***

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект змін до деяких законів України щодо черговості задоволення вимог страхувальників в разі ліквідації страховика. Проектом передбачено внесення змін до законів «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про страхування» з метою захисту інтересів страхувальників.

Зокрема, пропонується створити правові засади стосовно задоволення вимог страхувальників у першій черзі в разі ліквідації страховика і встановлюється порядок задоволення вимог кредиторів-страхувальників першої черги до страховика за договорами особистого страхування та іншими угодами, в тому числі з урахуванням вимог із повернення частини виплаченої страховику премії пропорційно різниці між строком, на який був укладений договір страхування, і строком, протягом якого фактично діяв договір.

Захист прав споживачів послуг щодо задоволення вимог за договором, у цьому випадку, наголошувалося на засіданні комітету, є важливим аспектом функціонування страхової системи України. Оскільки саме страхувальник потребує першочергового захисту майнових інтересів та гарантування повернення своїх страхових внесків.