Державні друковані ЗМІ в 2012 році можуть зникнути

Сприяти становленню економічно незалежних друкованих ЗМІ та покращити інформаційне забезпечення громадян України має закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», проект якого ухвалив Кабінет Міністрів України.

Цей законопроект, розроблений Мін’юстом, мають подати на розгляд Верховної Ради України. Він визначає способи реформування друкованих ЗМІ, яке буде здійснено у два етапи, випадки безоплатного надання приміщень і майна реформованим редакціям, соціальні гарантії журналістам редакцій державних і комунальних друкованих ЗМІ, що підлягають реформуванню. На підготовчому етапі здійснюватиметься реалізація пілотного проекту для редакцій, які виявили бажання реформуватися. Через два роки після набрання чинності законом розпочнеться основний етап, під час якого буде здійснено вихід органів державної влади та органів місцевого самоврядування із складу засновників ЗМІ, ЗМІ перетворять на офіційні друковані видання, реорганізують редакції шляхом утворення членами їх трудових колективів господарських товариств або припинять випуск ЗМІ.

Друковані засоби масової інформації та їх редакції, які не будуть реформовані до 1 січня 2012 року, припинять свою діяльність.

Знов «невістка» винна

У «чорні списки» до Миколи Мельниченка потрапив нинішній глава секретаріату Президента Віктор Балога. Ні, Віктор Іванович начебто не запідозрюється у причетності до зникнення Георгія Гонгадзе: принаймні його підбурення до розправи над журналістом не зафіксовано з піддиванного ракурсу: на думку колишнього майора, пан Балога винен всього-на-всього у саботажі слідчих дій під час розслідування справи про вбивство керівника «Української правди».

У заяві всюдисущий на словах, але традиційно «віртуальний» у конкретних втіленнях обіцянок Мельниченко зазначає, що з вини секретаріату глави держави в «нахабний спосіб» 20 червня було скасовано вже підготовлені слідчі заходи, які мали підтвердити його свідчення, надані Генеральній прокуратурі. Колишній охоронець президентських таємниць вважає такий спосіб «цілеспрямованим діянням голови секретаріату Віктора Балоги на зрив не тільки слідчої дії, а й розслідування взагалі, яке має на меті відведення Кучми, Литвина та інших від кримінальної відповідальності за скоєні ними особливо тяжкі злочини проти людей та держави». Перепало не тільки Банковій: у заяві фігурує і ГПУ, яка «не може подолати такого монстра, як секретаріат Президента».

«Монстр» не забарився довести, що він не такий страшний, як його «малюють» майори-цифровики. Справа не в намаганнях Віктора Балоги відвести від кримінальної відповідальності фігурантів записів Мельниченка, а в зміні інтер’єру в резиденції Президента. Як запевнила прес-секретар глави секретаріату Юлія Єршова, диван, під яким начебто фіксував розмови знаменитий диктофон, зараз стоїть в іншому місці. Попереднє нині прикрашає стіл для нарад, начинений спеціальними засобами зв’язку. Для максимального відтворення обстановки подій треба переставити меблі на колишні місця. Оскільки це не такий легкий процес — технічні спеціалісти вважають, що лише монтаж стола займе майже п’ять годин, а сам слідчий експеримент триватиме дві-три години, — на Банковій запропонували перенести заходи на інший день. Бажано неробочий, наприклад, суботу 23 червня, бо на будні у Віктора Балоги заплановано щільний графік зустрічей та переговорів. Проте така пропозиція не задовольнила самого Мельниченка: попри палке бажання «викрити злочинців» він не захотів жертвувати святкуванням 15-ліття випуску КВІРТУ ППО, що припадає якраз на цю суботу.

Аби відвести від себе підозри і всіляко сприяти проведенню слідчих дій, секретаріат Президента пообіцяв Генпрокуратурі змінити дислокацію дивана в будь-який вечір цього тижня. Сподіваємося, що вже нічого і ніхто не перешкодить проведенню експерименту. Крім, звісно, самого Миколи Мельниченка. Бо який результат принесе совання меблів по кутках без надання пристроїв, якими робилися записи? Принаймні адвокат вдови Георгія Валентина Теличенко в інтерв’ю «5 каналу» назвала спекуляцією заяви екс-охоронця про зрив слідчих дій у кабінеті Президента. Вона справедливо вважає, що експеримент має сенс лише в тому разі, якщо не тільки диван повернуть на старе місце, а й продемонструють пристрої підслуховування та первісні носії тих записів. Без надання Мельниченком цих доказів інше свідчитиме лише про «імітацію розслідування, яким сьогодні займається Генпрокуратура». Пані Теличенко переконана, що «комусь дуже вигідно мати багато балачок навколо цього експерименту і не мати фактичного результату...» І навряд чи цей «хтось» Віктор Балога.