Щоб розблокувати роботу ЦВК

Учора мало відбутися засідання Центральної виборчої комісії, ініційоване п’ятьма членами ЦВК від коаліції.

А напередодні Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Віктор Янукович зустрілися з головою Центрвиборчкому Володимиром Шаповалом. Як повідомила прес-служба глави держави, Віктор Ющенко стурбований ситуацією, яка склалася навколо діяльності ЦВК, вважає неприпустимим тиск політичних сил на роботу Центрвиборчкому і закликає до врегулювання цієї ситуації.

Отож для обговорення ефективного шляху розблокування роботи Центральної виборчої комісії та створення всіх необхідних умов для належного забезпечення нею підготовки позачергових парламентських виборів Ющенко і запросив на розмову керівника уряду та голову ЦВК.

Нагадаємо: Прем’єр-міністр Віктор Янукович раніше пропонував провести зустріч членів ЦВК з Президентом, прем’єром та ключовими «політичними гравцями».

Вл. інф.

КС підтвердив правильність перерахунку пенсії

Учора Конституційний Суд визнав таким, що відповідає Конституції перше речення пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб». Отже, передбачений законом порядок перерахунку пенсій особам, яким пенсію було призначено раніше, та виплата 50 відсотків перерахованої пенсії з 1 січня 2005 року, а з 1 січня 2006 року —100 відсотків перерахованої пенсії, не порушує конституційні права громадян.

Як зазначається в рішенні, законом не було змінено зміст права на соціальний захист осіб, яким раніше призначались пенсії, та їх набутого права на отримання пенсії, а лише встановлено порядок виплати перерахованої пенсії.

Аграрії просять гарної погоди

З ініціативи депутата Тернопільської облради, голови постійної комісії з питань агропромислової політики і розвитку села Івана Панькуша півтисячі аграріїв області вирушили на прощу до Зарваницького духовного центру. В цьому святому місці вони просили Богоматір про заступництво під час збирання врожаю. Торік на полях області зрів гарний хліб, але через непогоду втрати були значними. Цього року зернові також видалися на славу: достатньо було і сонця, і вологи. Лиш би в жнива Господь дарував погожі дні, щоб усе вирощене вчасно зібрати. Вперше аграрії краю спільно молилися за це. Відтепер такі прощі проходитимуть щороку.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Проблеми місцевого самоврядування «заморожено» на півтора року

Учора в Києві відбулося чергове засідання Клубу мерів. Ця громадська організація об’єднує 76 представників різних регіонів України. Їхні збори — це ефективний діалог муніципальної спільноти з представниками центральних органів державної влади.

Цього разу обговорювали питання дострокових виборів, плани розвитку місцевого самоврядування та перспективи реформування сфери.

Особливу увагу президент Клубу мерів Славутицький голова Володимир Удовиченко звернув на висвітлення проблем та здобутків місцевого самоврядування у ЗМІ. Нині є лише два способи подання такої інформації, впевнені члени Клубу: позитивний — коли в об’єктиві міський голова, який перерізає червону стрічку або вручає нагороди; негативний — інформація про те, що міського голову за погрішності знімають з посади. Але у медійному просторі практично немає матеріалів, які б висвітлювали місцеве самоврядування як суспільний інститут. А регіональному керівництву доводиться вирішувати цілий перелік соціальних проблем, зокрема й у галузі освіти й медицини. І на місцевому рівні є справжня глибока політика, переконаний старший радник Програми партнерства громад з питань місцевого самоврядування Вадим Прошко.

Натомість заступник Голови Верховної Ради п’ятого скликання Микола Томенко запевнив присутніх на засіданні міських голів, що очікувати на швидке вирішення нагальних проблем — марна справа. Адже після позачергових виборів чимало часу займуть організаційні питання — формування коаліції, нового уряду тощо. Тож, за його прогнозами, до реформування місцевого самоврядування «дійдуть» хіба аж на другій сесії. Таким чином, за найоптимістичнішого прогнозу, ковток повітря до громад надійде щонайменше за півтора року.

Надія СМІЯН.