Генеральна прокуратура України не уповноважена здійснювати нагляд за Центральною виборчою комісією, дотриманням виборчого законодавства і не є суб’єктом виборчого процесу. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ.

Останнім часом до ГПУ надходять «численні питання стосовно можливого реагування на порушення закону під час виборчого процесу». У зв’язку з цим повідомляється, що до компетенції органів прокуратури належить реагування на факти перешкоджання здійсненню виборчого права, неправомірного використання виборчих бюлетенів, підробки виборчих документів чи неправильного підрахунку голосів або неправильного оприлюднення результатів виборів, порушення таємниці голосування, а також перевірка наведених у скарзі обставин згідно з рішенням відповідної виборчої комісії. У ГПУ підкреслюють, що відповідно до законодавства повноваження із забезпечення підготовки і проведення виборів депутатів, здійснення контролю за дотриманням законодавства про вибори покладено на ЦВК, інформує «Інтерфакс-Україна».

Нагадуємо, що раніше народні депутати з парламентської коаліції і керівництво Верховної Ради заявляли про можливість звернення до Генеральної прокуратури з приводу бездіяльності Центральної виборчої комісії.