Вирішити проблеми батьків—вихователів дитячих будинків сімейного типу та прийомних батьків, які беруть на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, планує Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Зроблять це шляхом внесення змін до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, розширивши його дію. Також буде переглянуто сплату внесків на загальнообов’язкове державне соціальне та пенсійне страхування.

* * *

Внести доповнення до статті другої закону про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності пропонує Комітет з питань економічної політики. Це допоможе привести у відповідність положення цього закону з вимогами закону про дозвільну систему у сфері господарської діяльності.

* * *

Зміни до деяких законодавчих актів пропонує прийняти Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Перш за все для вдосконалення чинного законодавства про попередження насильства в сім’ї в контексті захисту природних, майнових та економічних прав людини і громадянина та гарантії їх забезпечення. Під час розгляду законопроекту надійшло 34 поправки і пропозиції, 33 з яких враховано.

Насильство в сім’ях учиняється переважно в стані алкогольного сп’яніння. Тому до кривдників застосовуватимуть додаткове адміністративне стягнення у вигляді обов’язкового проходження курсу лікування від алкоголізму. Нашим законодавством передбачається стягнення штрафів з осіб, які кривдять родичів, але тоді страждає вся сім’я, бо витікають гроші із сімейного бюджету. Тож пропонується замість штрафів застосовувати покарання у вигляді арешту на строк до трьох діб.

* * *

На вдосконалення правового регулювання відносин органів державної статистики з респондентами та користувачами цієї інформації спрямовано зміни до деяких законодавчих актів щодо організації статистичних спостережень, запропоновані Комітетом з питань економічної політики. Законопроект також передбачає врегулювання проблеми виплат, які отримують респонденти з державного бюджету з метою заохочення до участі у визначених урядом державних вибіркових обстеженнях.

* * *

У Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розглядають проект змін до закону про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку. Підстава — потреба привести у відповідність закони про оподаткування прибутку підприємств та про внесення змін до деяких законів щодо соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження, повідомляє інформаційне управління прес-служби Верховної Ради.