Забуття над братською могилою у полі між селами Тараканів та Кривуха Дубенського району нарешті розвіялося: увічнено місце поховання 150 розстріляних фашистами у 1941 році радянських солдатів. Два десятиліття домагалася цього жителька міста Дубна Марія Лукіна.

— На початку війни мені сповнилося десять років, — розповідає Марія Лукіна. — Я пам’ятаю, як тоді весь горбок поблизу нашого хутора вкрився тілами радянських солдатів. Так розправилися фашисти з відступаючими. Тата, дядька і нас, дітей, змусили звозити вбитих до двох ям. Потім місце поховання загладилося, стало суцільне поле. По ньому їздили трактори, ходили люди, не підозрюючи, що під ногами братська могила. Від такого знущання з пам’яті у мене боліла душа...

У 1985 році Марія Лукіна звернулася до влади, щоб та допомогла вшанувати пам`ять полеглих. Чиновники схвально кивали головами, однак пальцем не ворухнули. Далі були публікації в газетах на захист пам`яті полеглих. І лише зараз на місці поховання розстріляних радянських солдатів встановлено меморіальну дошку і хрест. На братській могилі відправили молебень, дали салют пам’яті.

Рівненська область.

Фото автора.