Вечірнє засідання 19 червня

Спочатку народні депутати розглянули законопроекти в першому читанні. Так, парламентарії підтримали проект закону про внесення змін до деяких законів щодо постійного користування земельною ділянкою релігійних організацій. Доповідач — Ярослав Сухий повідомив, що чинна редакція Земельного кодексу передбачає право постійного користування земельною ділянкою лише для підприємств, установ та організацій державної або комунальної власності, а також для громадських організацій інвалідів. Прийняті зміни, очікується, дадуть релігійним організаціям право постійного користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності. Автор переконував, що законопроект спрямований передусім на підтримку невеликих, переважно сільських парафій, які не мають грошей на оренду чи купівлю землі, зайняту своїми культовими спорудами.

У цілому парламентарії прийняли зміни до деяких законодавчих актів про застосування угод про розподіл продукції. Це дасть можливість удосконалити відповідне законодавство. Потім приступили до розгляду законопроектів у другому читанні. Зокрема, прийняли в цілому закони: про внесення змін до закону про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, до деяких законодавчих актів про уточнення положень та усунення суперечностей. Також удосконалено Державну програму приватизації на 2007—2009 роки, затверджено зміни до деяких законів з питань приватизації. Змінено й закони про міський електричний транспорт та державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам (про порядок звернення по призначення державної соціальної допомоги).

Депутати внесли зміни до деяких законодавчих актів про лізинг; а також підкорегували Кримінально-процесуальний, Кримінальний та Кримінально-виконавчий кодекси, привівши їх у відповідність до міжнародних стандартів. Змінено й Кодекс про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства під час декларування зерна суб’єктами господарювання, що діють на ринку зерна.

Народні обранці включили до порядку денного, розглянули та прийняли за основу, а потім і в цілому закон про внесення змін до деяких законів про сумісництво посад. Так само в першому читанні затверджено законопроект про державні унітарні підприємства. Потім було включено і розглянуто проект змін до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Його прийнято в цілому, отож вихователі дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, які отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства, можуть розраховувати на допомогу держави.

Наприкінці засідання було оприлюднено заяву БЮТу. Згідно з нею, фракція в парламенті діяти не припиняла і нині продовжує свою роботу. Зачитав заяву голова фракції — Микола Замковенко. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк оголосив прізвища народних депутатів, які входять до фракції.

Наступне засідання відбудеться 27 червня.