Такі зустрічі дають інформацію, яку на Печерських пагорбах не отримаєш, сказав Олександр Мороз, оцінюючи підсумки засідання консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення і місцевого самоврядування та регіонального розвитку при Голові Верховної Ради, яке відбулося в Коростені. «Я роблю один висновок, — зазначив глава парламенту, — політичну реформу треба продовжувати, забезпечувати її фінансово і організаційно. Інших перспектив для України немає. Що швидше пройдемо цей шлях, то краще буде для України. Влада в Коростені не зможе здійснити все те, що задумано, бо законодавство недосконале». О. Мороз сказав також, якби не було блокування Верховної Ради, то вже були б прийняті і зміни до Конституції, і низка законів, щоб розв’язати ті проблеми, про які йшла мова на засіданні.

А йшлося про практику роботи органів місцевого самоврядування Житомирської області та міста Коростеня. Голова обласної ради Ірина Синявська наголошувала на тому, що суть другої частини політичної реформи полягає в тому, щоб зростала спроможність органів місцевого самоврядування розв’язувати назрілі проблеми. Вона звернула увагу, зокрема, на матеріальні та фінансові аспекти. Суть видно вже з таких цифр: із 630 місцевих рад області лише 40 є самодостатніми. Тож сільським і селищним радам бракує коштів на розв’язання найнагальніших проблем, навіть таких, як утримання фельдшерсько-акушерських пунктів та лікарських амбулаторій. Вона зупинилася на тих змінах, які треба внести до Земельного кодексу та інших нормативних документів, наголосивши, що без цього центральна влада стає дедалі жорсткішою, а права територіальних громад залишаються декларативними. Оплесками зустріли учасники засідання її тезу про те, що обрання депутатів місцевих органів самоврядування за партійними списками призвело тільки до розбалансування. Інші учасники зустрічі також називали це партійним кріпацтвом. З цікавістю було сприйнято інформацію коростенського міського голови Володимира Москаленка. Він також підкреслив, що виборчу систему треба змінювати, бо людей цікавлять не політичні пристрасті, а розв’язання нагальних проблем.

Координаційна рада доручила газеті «Голос України» і журналу «Віче» висвітлити досвід Житомирської обласної і Коростенської міської рад. Розглянуто також питання про зміни до Конституції України стосовно розвитку місцевого самоврядування та формування його органів і про перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації.

Коростень Житомирської області.

На знімку: Голова Верховної Ради України Олександр Мороз виступив на засіданні консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.