Як повідомляла наша газета, нещодавно в санаторно-курортному реабілітаційному центрі «Слов’янський курорт» (Слов’янськ Донецької області) відбулося відкриття 180-го оздоровчого сезону. Гостями свята стали представники «Голосу України» та слухачі школи журналістського мистецтва «Голос молоді». Юні журналісти приїхали напружено працювати: активно розпитували відпочивальників, знайомилися з історією закладу, поставили чимало запитань генеральному директору СКРЦ Віктору Яковленку та головним лікарям санаторіїв «Слов’янський» і «Донбас» Миколі Лігачову та Віктору Піляєву. За підсумками поїздки школярі підготували спецвипуск навчальної газети «Голосенок».

Наша газета впродовж п’яти років виступає медіа-партнером «Словкурорту», висвітлюючи проблеми та успіхи оздоровлення пільгових категорій населення: дітей, «чорнобильців», інвалідів-спинальників. Своїми враженнями від поїздки поділилися юні кореспонденти.

Олександра Савченко:

— Вразила доля однієї з пацієнток санаторію «Слов’янський», Зої Петриченко із Сум. В 1981 році вона потрапила в автокатастрофу. Травма прикувала молоду жінку до ліжка на три роки. Розрив із чоловіком, вирок на все життя... Але поруч був шестирічний син Олег. Потрібно було жити для нього. І Зоя Михайлівна вирушила на лікування до Слов’янська. Грязі, спеціальні ванни, масаж. Вона встала! Тепер жінці 53 роки. Вона зуміла подолати і душевну кризу, і хворобу. «Рідні дивувалися моїй силі волі, — розповідає З. Петриченко. — Запитували: «Як ти можеш, хіба тобі не важко?» А я сідала в коляску і сама вирушала на ринок, до магазину. Сьогодні наша співрозмовниця очолює центр активної реабілітації інвалідів «Натхнення», допомагає 35 особам з обмеженими можливостями. Мене захопила ця жінка своєю стійкістю і цілеспрямованістю.

Ілона Розенбаум:

— Під час поїздки ми ближче познайомилися та поспілкувалися з генеральним директором та головним лікарем СКРЦ «Слов’янський курорт» Віктором Васильовичем Яковленком. На наш подив, він зізнався, що в юності мріяв стати журналістом. Але у вирішальний момент вступив до медичного університету. Із гордістю керівник розповідав, що «Слов’янський курорт», до складу якого входить три санаторії, залишається серед кращих у питаннях діагностики і лікування. Адже тут працюють люди, віддані своїй справі на 100 відсотків. Сюди приїжджають хворі з усієї України, із далекого і близького зарубіжжя. Тут є все для лікування і відпочинку: свіже повітря, ліс, цілющі грязі, озера, дозвілля. Щоправда, курорту, як і всім, не вдалося уникнути подорожчання путівок: дається взнаки економічна ситуація. Можливо, потрібні якісь пільги для таких санаторіїв, щоб вони були доступні простій людині?

Анастасія Галєєва:

— Про людські долі та історії курорту можна написати цілу книжку. Для заслуженого художника України Катерини Литовченко саме мальовничі куточки Слов’янська стали зцілюючою силою і поштовхом до творчості після особистої трагедії. Тепер художниця приїжджає на лікування до санаторію щороку. Поруч до активного життя повертаються параолімпійці. За словами головного лікаря санаторію «Слов’янський» Миколи Лігачова, велика увага приділяється психологічній допомозі, нарівні із медичною. Віра в Бога, в одужання, а також віддана дружина Любов допомогли подолати недугу Андрію Дрозденку: свого часу його захворювання крові вважалося безнадійним. У санаторії планують придбати спеціальне обладнання, яке дасть можливість людям з обмеженими можливостями обходитися без допомоги санітарок. На жаль, сьогодні бракує кадрів, які вміють доглядати хворих. Адже виявити співчуття, милосердя під силу не кожному. Та й увагою з боку держави інваліди обділені.

«Я завжди з повагою ставлюся до людей, які змалку зробили свій вибір, — підсумував Віктор Яковленко, звертаючись до юних журналістів. — Ви обрали для себе дуже важливу, потрібну, красиву і водночас складну професію. Бажаю, щоб у ній для вас було більше позитивних моментів. Пишіть об’єктивно: від вашої неупередженості залежать не лише зміни в суспільстві, а й довіра до вас і вашої газети».

Редакція «Голосу України» вдячна голові Донецької обласної організації Товариства сприяння обороні України Віктору Тимченку за допомогу в організації поїздки.