Про це повідомив Володимир Нечипорук, генеральний продюсер Українського тижня моди, на прес-конференції, присвяченій заснуванню Європейської ради моди.

Створення нової інституції в перших числах травня радо підтримав Європейський союз. Тому, не відкладаючи у довгу шухляду, європейські неурядові дизайнерські організації заснували Європейську раду моди. Сталося це 19 травня в Пловдиві, Болгарія. До складу української делегації ввійшли Ірина Данилевська, президент Української ради моди, та Лілія Пустовіт, голова експертної ради УРМ. Вони разом зі своїми колегами з 11 європейських країн підписали установчу угоду про заснування ЄРМ.

Основне завдання новоствореної некомерційної організації, за словами Ірини Данилевської, — позиціонування моди як однієї із складових частин програми ЄС «Міжкультурний діалог-2008». Більше того, ЄРМ має забезпечувати обмін знань між представниками європейської модної індустрії. Адже сьогодні українські дизайнери тільки спинаються на ноги.

— Тих, хто вже себе знайшов і може цим гідно заробляти на життя, — дуже мало, — каже Лілія Пустовіт. — Я пам’ятаю, через які поневіряння довелося пройти мені, тому зараз докладу максимум зусиль, щоб молодим дизайнерам було легше.

Окрім того, в Європі багато уваги приділяється фешн-журналістиці. Яка, як зазначила Ірина Данилевська, в нас майже відсутня. Щоб ця ситуація змінилася, необхідно забезпечити безпереривний контакт українських фешн-журналістів з їх іноземними колегами. І саме ЄРМ має за цим наглядати.

У перший рік існування її очолюватиме представниця Болгарії пані Надя Валева. Втім, можливо, уже за рік Україна буде головувати в європейській структурі!